2024. szeptember 10. kedd Nikolett, Hunor
Haszon lehet a genetikából: megosztanák egymással az országok a tudást

Haszon lehet a genetikából: megosztanák egymással az országok a tudást

agrarszektor.hu
A magyar elnökségi delegáció képviseli az Európai Uniót azon a montreali tárgyaláson, ahol a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a világ országai egy többoldalú haszonmegosztási rendszer kialakításáról egyeztetnek a genetikai erőforrásokból nyert ún. digitális szekvencia információk kapcsán. Ilyen információk felhasználása tette többek között lehetővé a COVID-vakcinák rekordgyorsasággal történt kifejlesztését is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mechanizmus és a hozzá kapcsolódó pénzügyi alap elsődleges célja a biodiverzitás védelmének és fenntarthatóságának finanszírozásához új források mozgósítása, különösen a világ fejlődő régiói számára. A rendszer segítségével generált pénzügyi források a tervek szerint egy nemzetközi alapba kerülnének, és az összegyűjtött pénz a biológiai sokféleség megőrzését célzó tevékenységek, projektek finanszírozását biztosítaná - írja közleményében az Agrárminisztérium.

EZ IS ÉRDEKELHET

A biológiai sokféleségről szóló egyezmény tagországainak részvételével megalakult nemzetközi szakértői munkacsoport 2024. augusztus 12. és 16. között ülésezik a kanadai Montrealban. A tárgyalás célja, hogy kidolgozza a többoldalú mechanizmus és a globális pénzügyi alap működtetésének lehetőségeit. Az ülés eredményeképpen megfogalmazásra kerülő javaslatcsomagról a végleges döntést az idén októberben megrendezésre kerülő ENSZ Biodiverzitás csúcstalálkozója (COP16) hozza meg. Amennyiben a csúcstalálkozón a világ országai elfogadják a felterjesztett javaslatcsomagot, a többoldalú mechanizmus és globális pénzügyi alap várhatóan jelentős forrásokat fog mozgósítani a biológiai sokféleség megőrzésére világszerte, támogatva ezzel a biodiverzitás megőrzésére vonatkozó, 2030-ig szóló globális stratégia végrehajtását.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?