Kiderült az igazság a méhekről: nem úgy van, ahogy rengetegen hiszik

Kiderült az igazság a méhekről: nem úgy van, ahogy rengetegen hiszik

Tarjányi Lili
Egy 2016-os IPBES jelentés alapján az emberek által fogyasztott termékek 1/3 részéhez közük van a beporzó-fajoknak. A világ élelmének 90 százalékát képező 100 terményből 70-nél játszik szerepet a méhek és más rovarok, állatok beporzása. Becslések szerint a rovarbeporzás gazdasági értéke a világon megközelítőleg évi 235-577 milliárd dollár. A vezető gabonafélék 75 százaléka, a vadnövények közel 90 százaléka igényli a beporzást.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Átlagosan három kanalaként egy kanálnyi ételt köszönhetünk a beporzást végző rovaroknak. Érdekes tény, hogy általában azok a termékek, amelyek beporzást igényelnek drágábbak, mint azok, melyeknek erre nincs szükségük.

Beporzás, de hogyan?

A beporzás többféleképpen is megtörténhet. Szél és rovarfajok által, illetve sajnos egyre többet hallani, hogy szükség van a mesterséges változatra is. A beporzás során a virágpor, vagy az allergiások számra annyira kellemetlen pollen, átkerül a virág portokjából a bibére. Tehát ekkor a hímivarsejtek, amelyeket a virágpor tartalmaz, közvetlenül a magkezdeményre kerül a nyitvatermők esetében. A zárvatermőknél ez másképpen működik. Ebben az esetben a virágpor a termő bibéjére kerül, innen a pollentömlőn keresztül jut el a magkezdeményhez. Ehhez a folyamathoz van szükség a fentebb említett „elemek” segítségére.

Önbeporzásnak nevezzük, ha ugyanazon növényen történik meg ez a folyamat, tehát a saját portokjából a saját bibéjére kerül. A porzás lényege tehát, hogy a virágpor a növény hímivarszervéről a női ivarszervre kerüljön. A természet olyan különlegesen és hatékonyan működik, hogy mivel a méheknek szüksége van a nektárra, át kell jusson a bibén, majd tovább száll, és a por a másik virág ragacsos bibéjére tapad. Egyetlen háziméh két-háromszáz virágot látogathat meg egyetlen kirepülés alkalmával. Azon növényeknél, ahol nincs nektárium és szirom, szél általi beporzásra van szükség. Ilyen például a dió vagy a mogyoró.

Mi a helyzet a poszméhekkel?

A háziméhek mellett az egyik leghatékonyabb beporzók a poszméhek csapatából kerülnek ki. Ennek az oka az, hogy méretes testüket sűrű szőrök fedik, erre a virágokon tartózkodva nagymennyiségű virágpor ragad, amely a következő virágra repülve annak bibéjén is marad. Nemcsak a testükön szállítanak pollent, hanem a lábaikon lévő pollenkosárban is. Ezekben fuvarozzák a virágport a kolóniák fészkébe, ahol az méheknek életfázisuk kezdeti szakaszában nagyon sok pollenre van szükségük. A családban együtt élnek a kifejlett poszméhek, peték, lárvák és a bábok is. Azért, hogy az utódok egészségesen fejlődjenek rengeteg nektárra és virágporra van szükségük.

Meg kell óvni a méheket!

Habár az emberi szem számára nem érzékelhető, hogy melyek azok a növények, amelyek be vannak beporozva és melyek azok, amik nem, a méhek ezt meg tudják különböztetni, és jó eséllyel a még be nem porzott virágokat látogatják meg. Hiszen ezek illatra és kinézetre is „vonzóbbak” a számukra. A kinyílt virágok ideális esetben, megfelelő klimatikus viszonyok mellett nagyjából 8-12 napig alkalmasak arra, hogy megtermékenyüljenek. Ellenben a napjainkban is meglehetősen száraz és meleg időjárás nem kedvez a virágok életben maradásához, így a hervadás miatt így az esetleges beporzás ideje is jelentősen megrövidül.

Minden, amit a méhekről tudni érdemes

Ahogy fentebb írtuk, a méhek kolóniákban élnek. Úgy nevezett euszociális vagy államalkotó fajokként. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb egyed feladja a saját szaporodását a többiek javára, és aktívan támogatja azt. Azok a nőstények, akik nem szaporodnak, lesznek a dolgozók, akik aktívan dolgoznak azon, hogy a kaptár rendben tartása, védelme rzökkenőmentesen menjen, illetve legyen elegendő táplálék az utódoknak. A hímek az úgynevezett herék, akiknek az a feladata, hogy megtermékenyítsék a királynőt, ők dolguk végeztével kikerülnek a kaptárból. A dolgozók nagyjából 6-8 hétig életképesek az anya pedig nagyjából két évig élhet. Elképesztő az a rendszer, amit bevezettek annak érdekében, hogy flottul menjenek a dolgok. A kaptárokat a téli időszak beállta előtt kitisztítják. Majd saját testük melegével fűtik fel azt.

Az egyensúlyt a szaporodásbiológia nagyszerűen fenntartja, hiszen a párzást követően a hím ivarszerve beleszakad az anyába, így a here elpusztul. Mivel a párosodási ciklus során a királynő több herével is kapcsoltba lép, az örökítőanyagot elraktározza és ezzel termékenyíti meg később a petéket. Mivel a királynő is elpusztul egyszer így a dolgozók kénytelenek újat „létrehozni”. Ezt az egyedet kikelésétől kezdve csak méhpempővel etetik, ez járul hozzá, hogy biztosítva legyen az a fehérje, ami később szikanyagként szolgál a lerakott petéknek. A többi dolgozóálca csak életének első három napjában kap méhpempőt táplálékul, ez az ő „védőoltásuk”, hiszen ezeken keresztül jutnak el szervezetükbe az egyes patogének fehérjedarabjai, kiváltva így egy immunválaszt, biztosítva a különféle betegségekkel kapcsolatos ellenállóképességet.

De mi az a méhpempő?

A méhpempő egy fehérjét, zsíradékot, vitaminokat, cukrot, enzimeket és számos hasznos anyagot tartalmazó, rendkívül értékes anyag. Ez a sárgásfehér tejszerű anyag a méhek garatmirigyében termelődik. Ennek a mesterséges kinyerése meglehetősen körülményes. A családból ekkor eltávolítják az anyát és anyabölcső-kezdeményeket tesznek a helyére, ahonnan három nap elteltével el kell távolítani az álcát. A méhpempő esetében nemcsak a kinyerés, hanem maga a tartósítás is meglehetősen körülményes. Hiszen a tartósítatlan anyag, hamar elveszíti a jótékony hatását. Ennek kiküszöbölésére a liofilizálást alkalmazzák. Ez az úgynevezett fagyasztva szárítás. A folyamat során azt az anyagot, amelyet vízmentessé kívánnak tenni először lefagyasztják, majd vákuum segítségével kinyerik belőle a vízmolekulákat. Ekkor a víz a szilárd alakból, légneművé változik, szublimál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?