2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Ilyen lesz a magyar mezőgazdaság a jövőben? Erre jobb felkészülni

Ilyen lesz a magyar mezőgazdaság a jövőben? Erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Budapesten találkoztak az ökológiai gazdálkodás nemzetközi és hazai szakemberei a 18. Európai Ökogazdálkodási Kongresszuson. A szakmai diskurzus főként a Közös Agrárpolitika (KAP) kihívásairól és kilátásairól, a gazdálkodók piaci helyzetének javításáról és az összefogás szükségességéről szólt. A bio mozgalom szereplői egyetértettek abban, hogy növelni kell a vásárlók tudatosságát a bioélelmiszerek iránt és segíteni kell a fiatal gazdagenerációt, hogy valóban kulcsszereplővé válhassanak a jövő mezőgazdaságában. 

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Csaknem harminc országból gyűltek össze a bio mozgalom képviselői, az agrárágazat szakemberei, köztük politikai döntéshozók, hogy az ökológiai gazdálkodási ágazat számára kiemelt fontosságú témákról folytassanak eszmecserét. A magyar EU elnökségnek köszönhetően az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) idén Budapesten szervezte meg a találkozót, szoros együttműködésben az Agrárminisztériummal és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel (ÖMKi). Az ágazat kihívásokkal teli időszak előtt áll, hiszen a jelenlegi, átlagosan 10%-os ökológiai mezőgazdasági művelésbe vont területarányt 2030-ra 25%-ra szeretné növelni az Európai Unió, erősítve ezzel is a jövőálló mezőgazdaság alapjait - írja közleményében az ÖMKi.

A fenntarthatóbb legyen a könnyebb választás

Az EU országokban élők mindannyian elszenvedői voltak az elmúlt időszak magas inflációs rátáinak, azonban a tudatos, bio vásárlók a tagországok mindegyikében érzékelhették, hogy az infláció kevésbé érinti a biotermékeket. A bio termékek kereskedelmi forgalmának jót tett a szokványos és bio termékek közötti árkülönbség csökkenése. Ugyanakkor a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a termékpálya legelején álló termelők a gazdasági válsághelyzetben sokszor nem kapták meg méltányos jövedelmüket. Az élelmiszerárak általános növekedése ellenére is előfordult, hogy a termelési költségeket sem fedezte a felvásárlási ár. Éppen ezért a gazdálkodók, és különösen a fenntarthatóság iránt elkötelezett termelők piaci helyzetét meg kell erősíteni. Jan Plagge, az IFOAM Organics Europe elnöke úgy fogalmazott:

A vásárlók és a termelők számára is a fenntarthatóbb megoldások választása kell legyen a könnyebbik út. Adminisztráció, jövedelem és a fogyasztói élelmiszerárak tekintetében is azt kell elérjük, hogy a fenntarthatóbb termék legyen a könnyebben elérhető. 

A ma fiatal gazdái kulcsszereplők a jövő mezőgazdaságában

A biogazdálkodás különösen tudásigényes ágazat. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az ökológiai gazdák iskolázottabbak és nagyobb arányban találunk közöttük fiatal szakembereket, ami együtt kiváló alapot adhat a jövő fenntarthatóbb gazdálkodásához. Jelenleg azonban összességében kevés a fiatal szakember az agráriumban. A kongresszus szervezői kiemelt figyelmet fordítottak az előadók között a fiatal generáció képviseletére és hangsúlyt kaptak azok a meglátások, miszerint a gazdálkodáson túl az értéklánc és a szakmai szervezetek döntéshozatali mechanizmusaiba is kerüljön be több fiatal szakember.

Stratégiai Párbeszéd az új KAP kialakítására

Az ökológiai mozgalom szereplői többször kiemelték, hogy a bio egy kifejezetten befogadó szemlélet, ami nem akar kizárólagos lenni, azonban képes vezető szerepet betölteni a fenntartható átállásban. A mozgalom szereplői hangsúlyozták, hogy „hídépítőkre” van szükség egy polarizált közösségben: olyan konszenzusos megoldást kell találni, ami sokkal több, mint az olcsó élelmiszertermelés, mert fenntartja a tájat, megőrzi a genetikai potenciált, biztosítja az olyan létfontosságú ökoszisztéma szolgáltatásokat, mint például a természetes beporzás és sokszínűséget rejt magában.

A kongresszus előadásai többször utaltak a Stratégiai Párbeszéd jelentésre, amely szeptember első napjaiban látott napvilágot és amely az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló stratégiai egyeztetések eredménye. A dokumentum közös cselekvési keretet biztosít az EU környezetvédelmi céljainak eléréséhez az agrár-élelmiszeripari folyamatokban. A gazdák, szakmai szervezetek és az értéklánc szereplőinek párbeszéde során az érintettek arra törekedtek, hogy meghatározzák az EU mezőgazdaságának közös útját, alapot adva a következő Közös Agrárpolitika (KAP) ciklus célkitűzéseihez. 

Stratégiai Párbeszéd ajánlásai a biogazdálkodást az egyetlen olyan szabályozott, fenntartható termelési rendszerként ismerik el, amely már eddig is biztosította a környezet- és klímavédelmet. Fontos ösztönözni azokat, akik készek arra, hogy gazdaságaikat fenntarthatóbbá alakítsák át, és magas környezetvédelmi célokat tűzzenek ki maguk elé. Emellett a jövőbeli KAP-nak megfelelően kell jutalmaznia azokat a gazdálkodókat, akik jelenleg is a természettel együtt gazdálkodnak, és ökoszisztéma szolgáltatásokat őriznek meg mindannyiunk javára. Az ösztönzőrendszernek az egész gazdaságra kiterjedő megközelítésen kell alapulnia.

A szakemberek olyan megközelítést javasolnak, amely biztosítja az arányosságot a gazdaságok környezetvédelmi törekvései és az általuk kapott finanszírozás között, a következő kulcsfontosságú területek alapján: talajvédelem, vízre gyakorolt hatás, éghajlat és biológiai sokféleség. Ez lehetővé tenné a magas szintű környezetvédelmi ambíciókat, a gazdaságok szintjén koherens megközelítést, miközben megkönnyítené a gazdálkodók és a nemzeti hatóságok adminisztrációját. Az elképzelés két célt tesz lehetővé: A fenntartható termelési módszereket már alkalmazó gazdálkodók jutalmazása és a többi gazdálkodó támogatása az agrárökológiára való fokozatos átállásban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59