2024. szeptember 20. péntek Friderika
Figyelmeztetik a kerttulajdonosokat: erre jobb, ha felkészülnek idén ősszel

Figyelmeztetik a kerttulajdonosokat: erre jobb, ha felkészülnek idén ősszel

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban Európa jelentős területein, köztük Magyarországon is bőséges eső esett, emiatt pedig a Duna mentén jelentős árvíz alakult ki. A szélsőséges időjárás és a klímaváltozás hatása pedig nem merül ki ennyiben, a kertjeinkben és közvetlen környezetünkben is változásokat észlelhetünk. A HelloVidék Ott Bernadettel, a Bokréta Garden ügyvezetőjével beszélgetett arról, mire számíthathatnak és mire kell felkészülniük a hobbikertészeknek.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Boris ciklon meghozta az életet adó csapadékot a kertekbe. Helyenként egy kicsit túlzásba is esett, hiszen több, mint egy havi csapadékmennyiség hullott alá néhány nap leforgása alatt. A fák, melyek a nagy szárazság és a légaszály miatt korábbra hozták a vegetációs időszakuk végét, már nem zöldülnek ki ettől, de a még zöld lombok láthatóan felüdülte k- fogalmazott Ott Bernadett. Hozzátette: A növényeinket kevésbé viseli meg a jelentősebb hőmérséklet visszaesés, még a dézsás citrusfélék is remekül vannak. Ezeket egyébként ne most, a hűvösebb időkben, hanem a vénasszonyok nyarának nevezett, visszamelegedő napokban vigyük be a teleltetési helyükre! Ezzel megelőzhetjük a hősokkot, ami a leveleik lehullását eredményezné.

Elvégezendő kerti munkák ősszel

A szakértő elmondása alapján az elmúlt évek tapasztalata szerint a tél még jócskán messze van, még ha a hirtelen jött lehűlés nem is esik jól. Egyelőre a termények betakarításán van a kertészkedők fókusza, hiszen javában érik az alma, szilva, körte, szerencsésebbeknél a dió. Ezek feldolgozása, téli eltárolása a fő feladat, de aki nem szeret a hideg földben nyúlkálni, mint jómagam sem, nyugodtan elültetheti a tavaszi hagymás virágokat a leendő helyükre.

A tápanyag utánpótlás ideje is elérkezett. Kiszórható az érett komposzt és istállótrágya komposztálókban így helyet kaphat az összegyűjtött lomb, a levágott, száraz ágak. A zöldséges kertrészbe a bátrabbak még megpróbálhatnak hónapos retket vetni, bízva a 30 nap fagymentes időben.

- fogalmazott az ügyvezető. A kereskedőknél megjelentek az ősszel virágzó évelők, amikből most remek pótlást ültethetünk a nyári forróságban kihalt növényeink helyére.  Az esősebb idő beköszöntével a gombabetegségek is felütik a fejüket még, főleg ha a levegő hőmérséklete újra emelkedik. Ezek ellen különösen a lágyszárúak esetében még mindenképpen növényvédelmi kezelésekre van szükség. A fásszárúaknál, melyek a lombhullást a szárazság miatt korábbra hozták, már inkább az áttelelő kórokozók és kártevők ellen szükséges védekezni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos a vízmegtartás és a vízgyűjtés

Az egyre forróbb nyarak megtanítottak bennünket arra, hogy a közeljövőben is a legnagyobb kincs a víz lesz egy kertész számára. Az esős időszakok egyre rapszódikusabban vannak jelen, ezért amikor rendelkezésre áll, érdemes minél több csapadékot eltárolni. Egy átlagos, 150m2 tetőfelületű házról a napokban akár 7-8m3 eső is lefolyt - vélekedett a szakértő. Ha ekkora tároló kapacitásunk nincs, akkor a talajban elszikkasztva próbáljuk meg minél nagyobb felületre eljuttatni a kertben! Ezt úgy tehetjük meg, ha nem egy mély, de kis keresztmetszetű szikkasztóba vezetjük, hanem dréncsövekkel a növényágyások mellé juttatjuk közvetlenül. Vagy egy nagyobb vízgyűjtő tartályt helyezünk el a telken, amiből nem csak nyáron, de a hideg beálltával is újra és újra kiöntözzük a vizet, hogy a téli, csapadékosabb időben minél több víz tárolódjon el közvetlenül a kertünk talajában - tette hozzá.

A hirtelen jött őszi lehűlés bennünket, az emberi szervezetet megviseli, a kertnek viszont ez felüdülés. A kiszáradt füvön napok alatt megjelentek a friss hajtások, a paradicsom újra virágzik.

Ezeket a növényeket érdemes ilyenkor ültetni

Most lehet ültetni minden fát és cserjét - mondta Ott Bernadett.  A faiskolák, a szaporítóanyagok előállítását és forgalomba hozatalát szabályozó jogszabályok szerint a szabadgyökerű gyümölcsfákat október 10-től kezdhetik kitermelni.  A megeredés szempontjából az őszi ültetések tekinthetőek ideálisabbnak a tavaszival szemben, mert ilyenkor minden energiát a begyökeresdésre tud fordítani a növény, hiszen nem kell egy kihajtó lombozatot táplálnia - vélekedett a szakértő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre fontosabb a talajtakarás

A talajtakarás nem csak őszi, hanem egész éves feladat, de ezt már jól tudja minden kertbarát, aki próbálta a nyári kánikulában az összes nedvességmegtartó praktikát bevetni. Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a természet besegít a lombhullatók levéltömegét biztosítva ehhez. Ehhez persze az kell, hogy legyenek fáink.

- fogalmazott a HelloVidéknek Ott Bernadett. Hozzátettte: Arra érdemes odafigyelni viszont, hogy a magában használt avar egy esősebb időszakban képes befülledni és elzárni a levegőt a talajtól, ami anaerob folyamatokhoz és rothadáshoz vezethet. Ezért ha tehetjük, akkor keverjük darált szalmával, ha olyan mennyiségünk van, ami nagyon vastag rétegű takarást biztosít. Ilyen helyzet akkor állhat elő, ha egy nagyon kis kertben egy nagyon nagy fa áll. Általánosságban inkább az mondható el, hogy úgy járunk a legjobban, ha a lehulló leveleket egyenletesen szétkotorjuk a növényágyásokban, a gyepre hullottakat pedig a komposztálóba tesszük. Így a legkevesebb munkával is optimális eredményt érünk el.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 14:58