Lesújtó részletek derültek ki a gazdák egyik legsúlyosabb gondjáról

Lesújtó részletek derültek ki a gazdák egyik legsúlyosabb gondjáról

agrarszektor.hu
A 2022. évi történelmi aszály rendkívüli intenzitásának és kiterjedésének több mint 30 százaléka az ember által okozott klímaváltozásnak tulajdonítható – derül ki a Nature Geoscience szaklapban közölt új kutatásból. A kutatók elemzése szerint a talaj felső két méterében mintegy 280 köbkilométernyi, azaz 120 millió úszómedencének megfelelő víz hiányzott, amelyből 87 köbkilométer tulajdonítható az éghajlatváltozásnak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A 2022 nyarán tapasztalt történelmi aszály rendkívül súlyos társadalmi-gazdasági következményekkel járt Európa számára. Más országokhoz hasonlóan hazánkban is drámai léptékű terméskiesés követekezett be, emellett erdőtüzek pusztítottak Olaszországban, Franciaországban, Szlovéniában és Romániában, a Pó és Rajna folyókon pedig korlátozni kellett a hajózást. Európa-szerte súlyos gondok voltak a vízellátással is, így Olaszországban például a lakosság fele vízkorlátozással szembesült, míg Franciaországban több mint 100 települést teherautókkal láttak el ivóvízzel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azóta számos esetben merült fel az a kérdés, hogy a klímaváltozás mennyiben súlyosbította ezt a szélsőséges időjárási eseményt. A Helmholtz Centre for Environmental Research kutatóintézet által koordinált nemzetközi kutatócsoport ezzel kapcsolatban most arra a megállapításra jutott, hogy az aszály rendkívüli intenzitásának és kiterjedésének több mint 30 százaléka az ember által okozott klímaváltozásnak tulajdonítható. A kialakult helyzetet ráadásul az is tovább súlyosbította, hogy a klímaváltozás az előző években folyamatosan csökkentette a talajnedvességet – írta meg a ScienceDaily.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tanulmány rámutatott az éghajlatváltozás késleltetett hatásaira is. A 2021/2022-es vízgazdálkodási év ugyanis 2021. őszén már eleve alacsonyabb talajnedvesség-szintekkel indult, amelyek nem fordultak volna elő az emberi eredetű klímaváltozás nélkül. Ez a késleltetett hatás a teljes éghajlatváltozási hatás 14-41 százalékát tette ki, az alkalmazott modelltől függően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?