Súlyos bírság jár ezért: a legtöbb magyar tudja, mégsem foglalkozik vele

Súlyos bírság jár ezért: a legtöbb magyar tudja, mégsem foglalkozik vele

Farkas Alexandra
Korábban kezdődött, erősebb és hosszabb csúcsidőszak jellemezte, a hideg, csapadékos időjárás miatt azonban várhatóan korábban véget ér – ez jellemzi az idei parlagfű-szezont, ami évről évre komoly kihívást jelent mind az allergiával küzdő lakosság, mind a hatóságok számára.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Fellélegezhetnek az allergiások, a csapadék és a lehűlés következtében a parlagfű pollenkoncentrációja országos átlagban alacsonyra csökkent. Ám amint arra a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ figyelmeztet, a szárazabb és enyhébb időszakokban még előfordulhat, hogy a szezon során korábban kiszóródott pollenszemek visszakerülnek a levegőbe, így a pollenkoncentráció helyenként még elérheti a közepes szintet.

A legfejlettebb példányok több mint két méter magasra nőttek

A nyár első felében uralkodó meleg, csapadékos időjárás kedvező feltételeket biztosított a parlagfű növekedéséhez, a júliustól észlelt forróság alatt azonban az allergiát okozó növény esetében is gyakran lehetett aszálytüneteket észlelni – olvasható a Nébih honlapján. Ezt követően a szeptember közepén érkezett csapadék teremtett ismét kedvező körülményeket a parlagfű csírázásához, a hűvösebb őszi idő és a rövidülő nappalok miatt azonban ezek intenzív fejlődésére már nem lehet számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nyolc városban volt extrém magas pollenkoncentráció

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint a tüneteket okozó közepes, 10 pollen/m³ feletti napi pollenkoncentrációt az idei évben először július második hetében regisztráltak, azaz több mint egy héttel korábban, mint az előző évben. Az országos átlag szintén a tavalyinál néhány nappal korábban, augusztus 13-án érte el a nagyon magas, 100 pollen/m3 feletti koncentrációt – ekkor kezdődött az idei parlagfű szezon csúcsidőszaka.

Több mint kétezer bejelentés érkezett a Parlagfű Bejelentő Rendszerben

A parlagfüves területek felderítése érdekében 2013 óta működik a Nébih által üzemeltetett Parlagfű Bejelentő Rendszer, melyben az idei évben eddig 2 646 bejelentés érkezett. Ezek a bejelentések nagymértékben segítik a hatósági munkát, hiszen a lakosság, a civil szervezetek és a vállalkozások közreműködése révén összességében nagyobb terület parlagfű-mentesítésére kerülhet sor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei bejelentések közül 1 004 külterületet, 1 642 pedig belterületet érintett. Ennek a megkülönböztetésnek azért van jelentősége, mert a helyszíni ellenőrzést külterület esetében az ingatlanügyi hatóság (vagyis a földhivatal), belterületen pedig a települési önkormányzat jegyzője végzi el a megadott GPS koordináták alapján.

A parlagfűvel szennyezett területeken a hatóságnak el kell rendelnie a közérdekű védekezést, valamint gondoskodnia kell annak mentesítéséről is. Ugyanakkor tapasztalataink alapján amint a földhasználók tudomást szereznek az ellenük indult eljárásról, inkább maguk kaszálják le a gyomos területeiket, még azelőtt, hogy a hatóság által kijelölt vállalkozó kiszállna a területre

– tájékoztatta a Nébih az Agrárszektort.

A hatóság idén eddig 1 473 hektárt érintően 829 bírsághatározatot állított ki, a kiszabott növényvédelmi bírság pedig csaknem elérte a 37 100 000 Ft-ot. Az eljárások azonban még folyamatban vannak, hiszen a földhivatalok munkatársai még most is rögzítenek jegyzőkönyveket. Az eljárás lefolytatására – melynek végén megszületik maga a bírság – 60 nap áll rendelkezésére a hatóságnak. Bár a hatóság idén már nem számít sok bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül, a szezon végére vélhetően a 2023. évihez hasonlóan alakulnak majd a számok, amikor összesen 1 226 külterületi és 2 107 belterületi bejelentést tett a lakosság.

A magyar lakosság 16,7 százaléka allergiás a parlagfűre

Elterjedtsége, nagy borítása és nagy mennyiségben szórt allergén virágpora miatt hazánkban mára már számottevően megnőtt azok száma, akiknél a növény allergiás, illetve asztmás tüneteket vált ki, így pollenszezonjának középső harmadában már népegészségügyi probléma okozójaként ismerjük.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy sokan lehetnek még olyanok, akik nincsenek megfelelően diagnosztizálva. Sokan ugyanis nem fordulnak orvoshoz az allergiás panaszaikkal, akik pedig orvosi ellátásra szorulnak, azok gyakran több szakterület képviselőjétől, így allergológustól, tüdőgyógyásztól, fül-orr-gégésztől, gyermekgyógyásztól vagy háziorvostól kapnak segítséget.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 23. 13:33