Itt a szuperélelmiszer, ami meghódíthatja a városokat: ezt fogjuk enni a jövőben?

Itt a szuperélelmiszer, ami meghódíthatja a városokat: ezt fogjuk enni a jövőben?

Farkas Alexandra
A csicseriborsó lehet a jövő egyik kulcsélelmiszere, amely kiváló szárazságtűrő képessége és magas fehérjetartalma révén fenntartható alternatívát kínálhat az élelmezésbiztonság megteremtéséhez. Hab a tortán, hogy ezt a sokoldalú és egészséges élelmiszert már hazánkban is egyre inkább keresik a vásárlók, ami tovább növeli a termesztés iránti keresletet.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A klímaváltozás okozta szélsőségek és a robbanásszerűen növekvő népesség egyre komolyabb nyomás alatt tartják a mezőgazdaságot. Sürgető szükség volna a növénytermesztés fokozására, ezt a törekvést azonban évről évre olyan kihívások akadályozzák, mint a hőhullámok, aszályok és más kiszámíthatatlan környezeti hatások. A mezőgazdaságot érintő, aszályból eredő globális gazdasági veszteségek az elmúlt évtizedben például megközelítőleg 29 milliárd dollárt tettek ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az agrárágazat vízigénye 2050-re akár a kétszeresére is nőhet, miközben a rendelkezésre álló édesvíz a klímaváltozás hatására akár a felére is csökkenhet. A termesztésben tehát az olyan nagy hozamú növényeket kellene előtérbe helyezni, amelyek vízfelvételi hatékonysága is jócskán meghaladja a jelenleg elterjedt fajtákét.

A megfelelő növényi és genetikai sokféleség fenntartása létfontosságú a mezőgazdaság számára, amelynek alkalmazkodnia kell a jövőben változó feltételekhez. Új tanulmányunkkal fontos lépést tettünk ebbe az irányba, és a csicseriborsót mint a jövő fontos élelmiszerét vizsgáltuk

mutatott rá Wolfram Weckwerth, a University of Vienna szakértője, a tanulmány szerzője.

EZ IS ÉRDEKELHET

A csicseriborsó nagyon sokoldalú, könnyen és változatosan felhasználható, szuperegészséges élelmiszernek számít, amely többek között a humusz és a falafelgolyók legfontosabb alapanyagaként ismert. Konzervként, szárított formában, lisztként és ízesített formában is kapható, a vega és vegán étrend előretörésével pedig egyre többen fogyasztják húsmentes pörkölthöz, salátákhoz vagy nassolnivalóként is. A Statista adatai szerint 2022-ben az éves termelése körülbelül 18 millió tonnát tett ki, amelyből 13,5 millió tonnát a piacot magasan uraló India termelt meg.

Wolfgang Weckwerth és kollégái most ezzel a növénnyel értek el rendkívül ígéretes eredményeket, hiszen számos különböző csicseriborsó fajtát sikerült termeszteniük, méghozzá egy bécsi városi térségben végzett szántóföldi kísérletben, szárazságstressz alatt. Mindez pedig azt igazolja, hogy a csicseriborsó egy olyan magas fehérje- és rosttartalmú hüvelyes növény, amely a jövőben kiváló alternatívát jelenthet, sőt akár még a városokban is termeszthető lenne.

A kísérlet során azt is megvizsgálták, hogy a harminchat – különböző földrajzi helyekről származó – genotípus közül melyek azok, amelyek a legkiválóbban és a legrosszabbul teljesítenek a stresszes körülmények között. Ezek az eredmények pedig kulcsfontosságú információkat jelentenek egy fokozott szárazságtűréssel és magasabb maghozammal rendelkező fajta későbbi nemesítéséhez.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?