Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Brown University biológusai vizsgálataik során olyan paradicsomfajtákat tanulmányoztak, amelyek a Fülöp-szigeteken, Oroszországban és Mexikóban őshonosak, és közös ismérvük, hogy a kivételesen meleg tenyészidőszakban is képesek teremni. A kutatás legfőbb kérdése az volt, hogy vajon mi teszi ezeket a fajtákat olyannyira ellenállóvá a hőséggel szemben. Ezzel a kérdéssel általánosságban már számtalan korábbi tanulmány foglalkozott, ez azonban az első, amely kimondottan a beporzás utáni eseményeknél próbált a dolgok mélyére ásni.
Az így felfedezett részletek nemcsak a hőhullámok gyakoriságának növekedése miatt érdekesek, hanem azért is, mert a kutatások szerint már 1 °C-os hőmérsékletemelkedés 2,5-16 százalékkal csökkentheti a terméshozamokat.
A hőszabályozás részleteit molekuláris és sejtszinten is megpróbáltuk feltárni. Próbáltuk azonosítani, hogy mit és hol kell javítanunk, hogy a kereskedelmi növényfajtákban ezeket célzottan alkalmazhassuk. Szeretnénk mindent megőrizni bennük, azt az egy szempontot kivéve, ami sebezhetővé teszi őket a szélsőséges hőséggel szemben
– mutatott rá Sorel V. Yimga Ouonkap, a Current Biology szaklapban közölt tanulmány egyik szerzője.
Az új eredmények azt mutatják, hogy a magas hőmérsékletnek való kitettség kizárólag beporzás után, a pollentömlő növekedési fázisában okoz jelentősebb változásokat a hőérzékeny paradicsomfajtáknál.
Miután erre fény derült, a kutatók a hőséggel szemben kimondottan toleráns Tamaulipas paradicsomfajtából származó pollentömlő molekuláris biológiai vizsgálatát is elvégezték, hogy pontosan meghatározzák a hőtűréssel összefüggő mechanizmusokat. Ezek pontos megismerése ugyanis lehetővé teszi, hogy a jövőben ellenállóbb paradicsomfajtákat hozzanak létre, a melegedő klímán is megőrizve azok terméshozamát. Az egyik hipotetikus forgatókönyv szerint ezt például egy olyan anyag segítségével lehetne elérni, amely az adott növény pollenjeit felkészítené a hőhullámokra. Bár ez a fajta manipuláció még messze van, a kutatók szerint egy ilyen eljárás rendkívül ígéretes lehet a jövőben.
Ha a pollentömlő növekedési fázisában az időjárás-előrejelzés alapján két hétig tartó hőségre lehet számítani, akkor a gazdálkodó használhatna egy olyan terméket a növényeken, amely megváltoztathatná a génexpressziót, hogy a pollen végső soron ellenállóbb legyen a hőséggel szemben
– vetítette előre az eredmények alapján Mark Johnson, a Brown University kutatásban részt vevő biológusa.