1 hónap múlva jön az Agrárium 2025 konferencia!
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!
Új-Zéland teljes üvegházhatású gázkibocsátásának közel fele a mezőgazdaságból származik, főként a szarvasmarhák és juhok által kibocsátott metánból. Bár a kormány visszavett néhány mezőgazdasági szabályozást, a Fonterra továbbra is azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra 30%-kal csökkenti a kibocsátást mintegy 8000 farmján. A Fonterra június 1-jétől a 2017/18-as alapszintnél alacsonyabb kibocsátású gazdaságoknak 1 és 5 új-zélandi cent közötti összeget fizet a várható kifizetéseken felül. A vállalat előrejelzése szerint a következő pénzügyi évben 9,50 és 10,50 új-zélandi dollár közötti összeget fizet a megvásárolt tejszárazanyag kilogrammja után.
A Mars és a Nestlé a legjobban teljesítő Fonterra tejtermelő gazdáknak ösztönző kifizetéseket fog adni. Ez várhatóan mintegy 300-350 gazdálkodónak kedvez majd, akik tej szárazanyag-kilogrammonként 10-25 új-zélandi centes kiegészítő kifizetésekben részesülnek. A két vállalat emellett új, gazdaságon belüli eszközöket is finanszíroz, amelyek segítenek a kibocsátás csökkentésében.
Andrew Flay tejtermelő, aki az Északi-sziget középső részén található gazdaságában 390 tehenet fej, elégedettségét fejezte ki az új ösztönzőkkel kapcsolatban.
A fenntarthatósági szempontot, az alacsony kibocsátást szerintem mindenkinek figyelembe kell vennie, legyen szó mezőgazdaságról, tejtermelésről vagy iparágakról.
A Mars közölte, hogy öt év alatt 27 millió dollárt fektet be a kifizetési programba és a kibocsátáscsökkentő technológiákba. A vállalat arra számít, hogy a projekt révén a 2015-ös alapszinthez képest 2030-ig több mint 150 000 tonnával csökkenti az ellátási láncban keletkező kibocsátásokat. Amanda Davies, a Mars Snacking kutatás-fejlesztésért, beszerzésért és fenntarthatóságért felelős vezetője hangsúlyozta:
Igazán elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az üvegházhatást okozó gázok csökkentését elősegítsük. A tejtermékek nagyon fontos részét képezik ennek. Fontos számunkra, hogy a gazdákkal közösen gondolkodjunk a programokról.