
Egyre több ilyen élelmiszer van itthon: sokan veszik, de ezt nem tudják róla
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
A gránátalma vagy grenadin a mirtuszvirágúak rendjébe és a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia.
Gránátalma jellemzői
A gránátalma Közép-Európában is termeszthető az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. A spanyol gyarmatosítás során a gránátalma eljutott a Karib-térségbe, Latin-Amerikába. A gránátalma nagyobb cserje, vagy kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet. A kéreg színe a vörösesbarnától a szürkéig terjedhet. A fiatal ágak gyakran négyágúak, a levelek szára 2 és 10 mm közötti méretűek. A termés sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van. A gránátalma dugványozással, gyökeres tősarjak felhasználásával és magvetéssel egyaránt könnyen szaporítható. A legsikeresebb és leggyorsabb szaporítási módszer a gyökeres tősarjak felhasználása, a gyümölcsöket pedig szeptember és december között szedik le.
A gránátalma jótékony hatása és felhasználása
Vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett nem elhanyagolható a gránátalma jelentős rosttartalma sem - gyomornyugtató hatásán kívül a rostdús gyümölcs továbbá baktérium- és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik, így hozzájárul az egészséges emésztés megőrzéséhez vagy visszaállításához. Szépségápolás szempontjából is érdemes lehet használni, hiszen a gránátalma bőrápoló hatással bír, valamint lassítja az öregedési folyamatokat, hidratálja a bőrt és hajápoló tulajdonságai is vannak.
A gránátalma igen sokféleképpen felhasználható: héja és a gyümölcslé például évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga, hiszen a gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga. Emellett világszerte elterjedt élelmiszer, a gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, illetve gyümölcssaláták készítése során. De finom fagylalt, likőr, sűrítmény, lekvár, ecet, koktél és bor is készíthető belőle.
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
Egyre bizonytalanabb a banán jövője, 2080-ra a termelő régiók 60 százalékát fogja súlyosan érinteni a klímaváltozás.
Mi a jó választás az otthoni konyhakerthez? Hogyan készüljünk elő a forró nyári hónapokra?
Cél a termelési kiesés miatti terhek megkönnyítése és az állattartó telepeken dolgozók munkahelyeinek megőrzése.
A zöldségek halványítása egy olyan technika, amely során folyamatosan, vagy egy bizonyos fejlettségi szinttől a növényt fénytől elzárva termesztik.
A Glomo Start mIKRo kimondottan fajgazdag inokulálást tesz lehetővé, ugyanis hét különböző gombafaj szaporítóképleteit tartalmazza.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro