Még mindíg sok a belvíz

agrarszektor.hu
Hosszan tartó száraz és szeles időszakra lenne most szüksége a mezőgazdaságnak, hiszen jelen állapotban nagyon sok helyen nem lehetséges elkezdeni a földművelési munkálatokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ez évi szárazabb éghajlat valamelyest eredményezte a belvíz csökkenését az érintett területeken, ettől függetlenül a víz még mindig komoly problémát jelent - mondta el a BAON-nak Farkas Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója.

41 ezer hektár rét és legelő, valamint 30 ezer hektár szántó volt víz alatt az év elején. Ma 10-11 ezer hektár szántóföld, és mintegy 22 ezer hektárnyi rét és legelő van víz alatt. Mintegy tizenötezer hektár olyan szántó van, amely teljesen át van nedvesedve: a víz nem mutatja magát, de a nehéz gépek elsüllyednének rajtuk.

A szörnyű időjárás következtében csaknem 3000 hektáron még nem fejeződött be a betakarítás. A kukoricát csak kézi erővel lehet törni. Bács-Kiskunban kisebb a vetéskár, mint például a tiszántúli területeken. Ennek az oka az, hogy az őszi nagy esőzések után a gazdáknak kímélték, így nem mentek rá a belvizes birtokrészekre, üresen hagyták, így most kisebb a veszteség.

Az elvetett területeken kétezer hektáron keresztet lehet vetni az őszi munkákra. Farkas Zoltán igazgató azt mondja, ha a szél tovább szárítaná a felszínt, akkor heteken belül szinte mindenhol neki lehetne fogni a tavaszi munkáknak a földeken. Az ültetvényeken nem olyan rossz a helyzet, mint a szántókon. Bár van 100 hektárnyi homokos terület, amin nem lehet géppel dolgozni, ettől függetlenül a metszést már több helyen megkezdték, a nyitást is a szőlőkben el lehet kezdeni hamarosan - írja a BAON.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?