Hogyan lehet Lázár János földműves? - Itt a válasz

agrarszektor.hu
Korábbi őstermelői és erdőgazdálkodói jogviszony lehetővé teszi, hogy valaki földműves lehessen - reagált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlamentben arra a kérdésre, hogyan vásárolhatott tavaly erdőt, szántót és legelőt. A 2014 óta hatályos földforgalmi törvény a földvásárlásokhoz megfelelő agrárvégzettséget ír elő, vagy azt követeli meg, hogy valaki maga gazdálkodjon, illetve tulajdonosa és személyes közreműködője legyen valamely mezőgazdasági termelőszervezetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jogszabályok lehetővé teszik, hogy valaki korábbi őstermelői vagy erdőgazdálkodói jogviszonnyal földműves lehessen - indokolta Lázár János azt, hogyan vásárolhatott tavaly termőföldeket. Vagyonnyilatkozata szerint az elmúlt évben 6 hektár erdőt, illetve egy 16,45 hektáros másik területet vett meg, amely a szántó, az erdő és a legelő művelési ágakba tartozik. Mindkét terület Hódmezővásárhely közelében található, és az adásvételi ügyek még folyamatban vannak.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


A földvásárlásokkal kapcsolatban a minisztert Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő kérdezte, aki azt firtatta, hogy a megvett területek miként kerülhetnek majd Lázár János nevére. A 2014 óta hatályos földforgalmi törvény ugyanis a földvásárlásokat már csak földműveseknek engedi meg, ehhez pedig megfelelő agrárvégzettség kell. A jogszabály ennek hiányában azt írja elő, hogy valaki legalább három évig saját kockázatára és saját nevében termeljen, illetve minimum 25 százalékban tulajdonosa és személyes közreműködője legyen valamely mezőgazdasági termelőszervezetnek.

A napokban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterről derült ki, hogy aranyakalászos gazdaképzésen szerzett olyan agrárképesítést, amely a földműves státus elnyeréséhez is szükséges. Az állami földárveréseken is csak az vehet részt, aki földművesnek minősül.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?