Hihetetlen drágulás: már ennyibe kerül egy hektár föld

agrarszektor.hu
Mintegy 16 százalékkal növekedett Magyarországon a termőföldek hektáronkénti átlagára 2017-ben az előző évhez képest, és az emelkedés a következő években is folytatódhat. A hektáronkénti átlagár 1,4 millió forint körül alakult, az összes értékesített terület pedig 280 ezer hektárt tett ki. Ugyanakkor a haszonbérleti díjak, amelyek mintegy 50 ezer forintra rúgtak, a földáraknál kisebb mértékben emelkedtek, ami valószínűleg a 2020 utáni támogatásokkal kapcsolatos bizonytalansággal hozható összefüggésbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termőföldek hektáronkénti átlagára 1,4 millió forintot tett ki 2017-ben, és ez 16 százalékos növekedést jelentett a 2016-os évhez képest - derül ki az Agrotax Iránytűből, amely a 2017-es országos termőföldpiaci változásokat dolgozta fel. Az összes értékesített terület 280 ezer hektár körülire tehető, amelyből csaknem 131 ezer hektár szántó, a többi pedig vegyes művelésű, illetve erdőterület volt. Tavaly legkisebb mennyiségben szőlőültetvényeket adtak el, mindössze 1116 hektárt. 

Forrás: Agrotax Kft.

Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a földárak a jövőben is folyamatosan emelkednek majd. A szántóknál még nagyobb áremelkedésre lehet számítani a következendő években, mivel e területek korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, másrészt a gazdák növelni szeretnék birtokaikat. A keresleti piac tehát jelen van, akad azonban olyan térség is, ahol nem akad megvásárolható termőföld. Az ügyvezető igazgató szerint a magyar földárak jelenleg nincsenek nyugat-európai színvonalon, de lehetséges, hogy a jövőben megközelítik azokat.

A bemutatott iránytű szerint az ország összes régiójában egymillió forint felett volt hektáronként a földek átlagára 2017-ben. A legmagasabb, 1,65 millió forintos hektáronkénti árak a Dél-Alföldön jelentkeztek, a legalacsonyabb, 1,1 millió forintos árak pedig Észak-Magyarországon. Megyei bontásban Budapest volt a legdrágább, itt 2,4 millió forintot tett ki egy hektár föld, a legolcsóbb földárak pedig Nógrád megyében keletkeztek 947 ezer forintos hektáronkénti árral, így 2017-ben csak e megyében bizonyult 1 millió forint alattinak a termőföld hektáronkénti átlagára. 

Forrás: Agrotax Kft.

2017-ben egy hektár szántó 1,5 millió forintos áron kelt el, ami 13 százalékkal magasabb a 2016-os áraknál. A legnagyobb mértékű, közel 20 százalékos drágulás az Észak-Alföldön jelentkezett, míg a legcsekélyebb a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, 8 százalék körüli mértékkel. A megyék többségében 10 százalékos volt a szántók átlagárának emelkedése, a legmagasabb Hajdú-Bihar megyében, ott közel 27 százalékos drágulást mértek.

Az országos szántóföld-forgalom több mint fele az Észak- és Dél-Alföldre tehető, míg a legalacsonyabbat - kevesebb mint 10 százalékot - Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, illetve a Nyugat-Dunántúlon bonyolították le. Az értékesített szántóföldek átlagos nagysága 8,2 hektárra tehető 2017-ben.

Miért meglepetés a folyamatos drágulás?
A folyamatos drágulás azért okoz évről évre meglepetést, mert az új földforgalmi törvény 2014-es hatályba lépése óta jelentősen szűkült a hazai földvásárlók köre, és ez a potenciális keresletet szűkítette. Addig belföldi természetes személyek vásárolhattak termőföldeket, azóta viszont csak azok, akik szerepelnek az úgynevezett földműves nyilvántartásban. Ez azt jelenti, hogy ma lényegében csak gazdálkodók vehetnek - egy hektárnál nagyobb - területeket, így a lehetséges vevői kör a korábban jogosult, több millió állampolgárról alig több mint 100 ezer potenciális vásárlóra (regisztrált termelőre) olvadt.

A gyümölcsösök 2017-es hektáronkénti átlagára 1,7 millió forint volt, a legdrágábbak, 2 millió forint feletti átlagárral Közép- és Dél-Dunántúlon, míg a legolcsóbb gyümölcsösök, 1,5 millió forint alatti átlagárral Észak-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon keltek el.A szőlők 2017-es hektáronkénti átlagára 1,86 millió forintot tett ki, a dunántúli régióban voltak a legdrágábbak, 2 millió feletti átlagárral, míg a legolcsóbbak Nógrád megyében, 1 millió forint alatti átlagárral. A 2017-ben értékesített szőlő átlagos területe 0,74 hektár, az erdők országos hektáronkénti átlagára pedig 998 ezer forintra tehető.

Forrás: Agrotax Kft.


A szántók átlagos haszonbérleti díja hektáronként 49 ezer forintot tett ki2017-ben. A legmagasabb díjak a Dél-Alföldön, a legalacsonyabbak pedig Közép-Magyarországon jelentkeztek.

A haszonbérleti díjak kevésbé emelkedtek 2017-ben, mint a termőföldárak - állapította meg Sáhó Ákos. Ennek az lehet az egyik oka, hogy a gazdálkodókban egyfajta bizonytalanság alakult ki a 2020 utáni támogatásokkal kapcsolatban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?