Földrablás Európában - Ezer hektárszámra vásárolnak a kínaiak

agrarszektor.hu
Mivel egyre kevesebb Kínában a megvásárolható földterület, ezért az ottani vállalatok igyekeznek más országokban terjeszkedni. Az elmúlt években növekedett a kínai befektetők érdeklődése a francia földterületek iránt, ez főként a szőlőskertekre és a kastélyok birtokaira koncentrálódik, amikből 150 már az ő tulajdonukban van. A franciák egyre idegesebbek a tendencia miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jack Ma, az alibaba.com alapítója szintén francia szőlősbirtokok boldog tulajdonosa a bordeaux-i borvidéken. 11,8 millió eurót költött tulajdonára, a tranzakcióról az angol Decanter folyóirat számolt be. Egyelőre ezt a tendenciát a 2017-ben hozott törvény nem képes meggátolni. A jogszabály a mezőgazdasági területeket a "land grabbing"-től, vagy "földrablástól" volt hivatott megóvni, de az alkotmányozó tanács részben érvénytelenítette Francois Hollande elnöksége alatt.

 

Franciaországban egy egyedülálló rendszer, a SAFER gondoskodik arról, hogy a szervezetbe tartozó cégek felügyelhessék a vidéki területfejlesztési terveket, és elővásárlási jogukkal élve megvédjék a francia családi gazdasági rendszert. 2016-ban a SAFER már az eladásra kínált földek 15-20%-át nem tudta megvásárolni. Régebben a szervezet munkatársai (jegyzők, tanácsadók) azt ajánlották  a gazdáknak, hogy a föld maradjon az ő magántulajdonukban, céget csak a termelő tevekénységükkel és annak irányításával kapcsolatban hozzanak létre.

Ahol a föld a vállalkozás tulajdonába került, ott ma a kínaiak - a cégen keresztül - teljesen legálisan vásárolhatják be magukat a birtokba.

2017 nyarán a China Hongyang cég 900 hektáros búza- és kukoricatermelésre alkalmas szántóföldi területet szerzett meg. A helyi területfejlesztési szervezet nem tudta érvényesíteni elővásárlási jogát, a befektető a földet az orra elől vásárolta meg. Ugyanez a kínai cég 2016-ban 1700 hektáros mezőgazdasági művelésre alkalmas területbe fektetett be. A felvásárlások nyugtalanságot szülnek, és még azt sem tudni, mit kezdenek pontosan a kínaiak ezekkel a földekkel. Az is probléma, hogy nagyon magas áron történik a vétel, ami felhajtja az árakat. Az irreális összegeket a befektetési céljaik, illetve az adóterhek csökkentése érdekében ajánlják fel a kínaiak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ha folytatódni fog ez a tendencia, akkor a birtokrendszer átalakulhat angolszász mintára, ahol a termelőcégek és cégcsoportok tulajdonában van a föld, a gazdálkodók pedig az ő alkalmazottiakká válnak. A mezőgazdasági miniszter, Stéphane Travert jelezte, hogy 2018-ban a kormány egy új törvény kidolgozásával készül reagálni a fennálló helyzetre.

(Forrás: bfmbusiness.bfmtv.com)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?