Itt a szabályozás: erről sok földtulajdonos nem is tud Magyarországon

Itt a szabályozás: erről sok földtulajdonos nem is tud Magyarországon

agrarszektor.hu
Amióta a Földforgalmi tv. szerint történik a termőföld adásvétele, azóta az új tulajdonosnak vállalnia kell, hogy „a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének.” Ez alól vannak bizonyos kivételek, amikor úgy tekintjük, mintha a tulajdonos saját maga használná a földet, holott valójában másnak adja használatba pl. közeli hozzátartozójának, vagy a saját cégének.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Ilyenkor azt mondjuk, hogy a vállalást megtartottnak tekintjük, azaz a tulajdonjogot szerző fél teljesíti a vállalását és eleget tesz a földhasználati kötelezettségének, ami egészen addig fennáll, amíg az övé a föld. Ha később valamilyen okból nem tudja vagy nem akarja már művelni a földjét, akkor vagy él a kivételek valamelyikének lehetőségével és azok szerint másnak engedi át a használatot, vagy megválik a tulajdonától, továbbadja azt olyannak, aki képes eleget tenni a földhasználati kötelezettségnek - írja a NAK.

A vevő földhasználata, a föld mezőgazdasági célú hasznosítása az illetékmentesség szabályozásában is megjelenik. Földvásárláskor az új tulajdonos kérheti, hogy ne kelljen illetéket fizetnie, ehhez azonban még a szerződéskötés előtt alaposan át kell gondolnia, hogy vállalja-e azokat a megkötéseket, amit a törvény előír és nem csak, hogy vállalja, de teljesíteni is tudja - többek között azt, hogy „mező-, illetve erdőgazdasági tevékenység céljára hasznosítja” a földet. Ezt különösen akkor érdemes átgondolni, ha nem az eladó a földhasználó, hanem pl. haszonbérbe van adva a terület. Ilyenkor nem mindegy, hogy még mennyi idő van hátra a bérleti szerződésből. Ugyanis, ha még több, mint öt év van hátra a haszonbérlet időtartamából, akkor a vevőnek mérlegelnie kell és el kell tudni döntenie, hogy az illetékkötelezettség keletkezését követő öt éven belül birtokba tud-e lépni. Más szóval lát-e rá reális esélyt, hogy a haszonbérlővel megállapodjon a szerződés lejárta előtti felbontásáról és saját maga birtokba vegye az ingatlant. Az Illetéktörvény ugyanis megköveteli, ha vagyoni értékű joggal terhelt a termőföld, akkor a vagyoni értékű jog megszűnésétől, megszüntetésétől, de legkésőbb az illetékkötelezettség keletkezését követő 5. év utolsó napjától öt évig az új tulajdonos mezőgazdasági tevékenységre hasznosítsa a földjét, ehhez azonban az kell, hogy ő birtokba lépjen.

A használat átengedésének tilalma alól az Illetéktörvény is enged kivételeket, például nem veszítjük el az illetékmentességet, ha a szintén földműves közeli hozzátartozónak vagy  a vevő legalább 25%-ban tulajdonában, vagy közeli hozzátartozójának a tulajdonában álló cégének engedi át a használatot és magának a vagyonszerzőnek, illetve közeli hozzátartozójának vállalnia kell, hogy a mezőgazdasági termelőszervezetben fennálló tulajdoni hányadát nem csökkenti 25% alá az 5 éves időtartam hátralévő részére.

Fontos és lényeges különbség a kötelezettségek fennállásának ideje. Az illetékmentességhez szükséges és a tulajdonos által vállalt korlátozások öt évig élnek, ellenben a Földforgalmi tv. szerinti és a tulajdonszerzéshez megkövetelt saját használat kötelezettsége a tulajdonjog fennállásának teljes időtartama alatt fennáll, az öt éves időkorlát itt csak a máscélú hasznosítás tilalmára vonatkozik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31