Sokan használják erre a földet, de a szabályozást nem mindenki ismeri

Sokan használják erre a földet, de a szabályozást nem mindenki ismeri

agrarszektor.hu
A magánerdők földhasználati szabályozása összetett probléma, ám az ezzel kapcsolatos rendelkezésekkel sokan nincsenek tisztában. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezért összegyűjtötte, mit kell tudni az ezeket érintő tulajdonviszonyokról, a földhasznosítás területi alapegységéről, valamint az erdőgazdálkodói nyilvántartásba vételről.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az ingatlannyilvántartás területi alapegysége a földrészlet, amelyet helyrajzi szám alapján lehet beazonosítani. A földrészlet a művelési ágak és művelés alól kivett területek szerint a nyilvántartásban további alrészletekre bontható. Például az Aba „0148/5” helyrajzi számú földrészletnek lehet egy „a” alrészlete „szántó” művelési ágban, és egy „b” alrészlete „erdő” művelési ágban. A földrészlet egészén azonosak a tulajdoni viszonyok. A földrészlet adatait (például a területnagyság vagy a tulajdonos neve), a tulajdoni lap tartalmazza, amely a közhiteles ingatlannyilvántartást vezető földhivataloknál kérhető le.

Tulajdoni viszony tekintetben az ingatlan lehet önálló vagy közös tulajdonú. Önálló tulajdonról akkor lehet beszélni, ha az ingatlan egy személy tulajdonában van, ekkor a tulajdoni lapon a tulajdonos neve mellett 1/1-es tulajdoni hányad szerepel. Közös tulajdon esetében a tulajdonjog meghatározott hányadok szerint több személyt illet meg. Ekkor a tulajdoni lapon a tulajdonosok neve mellett szerepel azok tulajdoni hányada, mely 1-nél kisebb törtérték (például 412/1548). A tulajdoni hányadok összege földrészletenként logikusan 1 lehet.

A Polgári Törvénykönyv szerint közös tulajdon esetén a tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog használatára. Könnyű belátni azonban, hogy mező- és erdőgazdálkodási tevékenység több tulajdonos által azonos helyen és időben nem gyakorolható, ezért a földhasználati szabályozás a mező- és erdőgazdasági földek hasznosítására speciális szabályokat határoz meg. Ennek meghatározó eleme, hogy adott földterületet - az ingatlan egészét vagy a továbbiak szerint meghatározott részét - egyszerre csak egy személy használhatja.

A földhasználati szabályozás erdőnek minősülő földek esetében további speciális rendelkezéseket tartalmaz. Erdőnek minősül az erdő vagy fásított terület művelési ágú földrészlet vagy alrészlet, a művelés alól kivett területként nyilvántartott ingatlan, ha arra az “Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület” jogi jelleg van feljegyezve, valamint az erdészeti hatóság által erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületként (például az erdőhöz kapcsolódó tisztás, nyiladék, terméketlen terület) nyilvántartott terület.

Földhasználati szabályozás alatt erdőnek minősülő földek, illetve erdők esetében az alábbi törvényeket és végrehajtási rendeleteit kell érteni:

  • a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló évi CXXII. törvény,
  • a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló évi CCXII. törvény, valamint
  • az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló évi XXXVII. törvény.

Önálló tulajdon esetén a tulajdonos, közös tulajdon esetén pedig a tulajdonosi közösség dönthet arról, hogy az erdőnek minősülő földet milyen módon szeretnék hasznosítani. Születhet olyan döntés, hogy az ingatlant területileg egységesen, vagy területileg megosztva hasznosítják.

Az előbbiek szerint alakulnak ki az erdőnek minősülő föld hasznosításának területi alapegységei, az úgynevezett önálló erdőgazdálkodási egységek, melyek szélessége átlagosan legalább harminc méternél, területük pedig egy hektárnál nagyobb kell legyen. Ha a használati rend kialakítása során egy tulajdonos tulajdoni hányadára eső terület ennél kisebb, akkor számára önállóan hasznosítható területrész nem alakítható ki. Ebben az esetben megoldás lehet, hogy a használati rendben több tulajdonos tulajdoni hányadára eső területet egyben is ki lehet jelölni. Vagyis tudható, hogy mely területegységekre vonatkozóan dőlhet el önállóan az erdő hasznosítási módja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 27. 12:31