Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A McKinsey friss jelentése szerint a mezőgazdaság hatékonyságának növelésével vissza lehetne fogni a globális felmelegedés hatásait, írta meg a Reuters. A mezőgazdaság ugyanis napjainkban is a világ legnagyobb üveghatásúgáz-kibocsátója, amely a becslések szerint a következő húsz évben Föld teljes kibocsátásának 20%-át fogja adni. Ezeknek a kibocsátásoknak a nagy részét az a metán, ami a kérődzők emésztéséből és a rizsföldekből származik.
A kibocsátási szintek folyamatosan emelkednek, ahogy az emberiség egyre több élelmiszert termel, hogy képes legyen élelmezni a Föld egyre növekvő népességét. A környezetvédő csoportok folyamatosan arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy kevesebb marha- és bárányhúst egyenek, ami talán a legnagyobb mértékben csökkentené a kibocsátásokat, állítja a jelentés. Az élelmiszerpazarlás jelentős visszafogása és az erdőirtások mértékének csökkentése is segítene a klímaváltozás hatásainak mérséklésében.
De a mezőgazdaság is hatékonyabbá válhatna, az ágazatban megvan a lehetőség arra, hogy a mostani kibocsátásokhzo képest 4,6 milliárd tonnával kevesebb szén-dioxidot juttasson a légkörbe 2050-re. Ez a 20%-a annak a csökkentésnek, amire szükség lenne ahhoz, hogy a globális felmelegedés évi 1,5 Celsius-fok alatt maradjon. A jelentés kimondja, hogy a mezőgazdasági kibocsátás csökkentésében az első lépésnek annak kell lennie, hogy a lehető leghatékonyabbá váljon az élelmiszertermelés. Ez lényegében azt jelenti, hogy a teljes mezőgazdasági termelést át kell alakítani.
A McKinsey 25 intézkedést határozott meg, amelyek segítenének ennek a célkitűzésnek az elérésében. Ezek között szerepelt a jelenlegi fosszilis eredetű üzemanyagokkal operáló traktorok és kombájnok lecserélése olyanokra, amelyek teljesen kibocsátásmentesek, noha ez egyelőre még nem megoldható, lévén ilyen gépek még nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban.
Szintén nagymértékben hozzájárulna a kibocsátások csökkentéséhez olyan haszonállatok létrehozása (a megfelelő genetikai tulajdonságok kiválogatásával és ezen állatok célzott tenyésztéssel) amelyek kevesebb metánt termelnek. A kérődző állatok, emésztésük során óriási mennyiségű metánt engednek a légkörbe, többet, mint bármely ország, Kínát kivéve. Évente mintegy 19,9 milliárd tonna szén-dioxid kerül a légkörbe a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a megváltozó földhasználat miatt, ebből az a metán, amit a szarvasmarhák és egyéb kérődző állatok termelnek, mintegy 8,3 milliárd tonnának felel meg, állítja a McKinsey jelentése. Arra már vannak módszerek, hogy a gazdák szarvasmarhánként 5-5%-kal csökkentsék a metánkibocsátást, például megfelelő táplálékkiegészítőkkel. De tesztelik már a szarvasmarhák számára készült böfimaszkot is, és kitenyésztették a világ első kis kibocsátású juhait is.