Globális szinten tiltakozik az agrárkamara a teljesíthetetlen uniós célkitűzéek ellen

Globális szinten tiltakozik az agrárkamara a teljesíthetetlen uniós célkitűzéek ellen

agrarszektor.hu
Immár teljes jogú tagként vett részt a World Farmers' Organization (WFO) éves közgyűlésén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), és globális szinten is tiltakozott az Európai Zöld Megállapodás teljesíthetetlen célkitűzései ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A WFO 2020. június 26-i éves közgyűlését a járványhelyzet miatt digitálisan tartották meg. A globális, mértékadó szervezet 54 ország mintegy 1,5 milliárd gazdálkodóját képviseli. A NAK - mint új tag - külön hozzászólásban köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy a vírushelyzet az egész világon megmutatta a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét, tudhattuk meg a kamara közleményéből. A NAK arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek jegyében kell a jövőben kiemelten kezelni minden államnak a területet. Emellett a kamara sikerrel emelte az Európai Zöld Megállapodásban kitűzött, elérhetetlen célok elleni küzdelmet globális szintre, felszólalásában felhívva a világszervezet figyelmét a reális elvárások szükségességére, valamennyi gazdálkodó érdekében.

A WFO elnöke kiemelte, hogy a világszervezet küzd a haszonállattartás mellett, hisz annak fenntarthatóságában, valamint - üdítő kivételként az uniós kommunikációval szemben - kimondta, hogy az üvegházhatású gázok fő forrásai a fosszilis üzemanyagok és a szállítás, nem pedig az állattartás. A WFO hitet tesz amellett, hogy a hús a kiegyensúlyozott és tápláló étrend alapja, külön kiemelvén a vörös húsok elsődleges szerepét a fehérje-, cink-, B6- és B12-vitamin-ellátás biztosításában. A WFO rámutat arra, hogy az állattartás szerepe pótolhatatlan a nem megművelhető területek hasznosításában és emberi fogyasztásra alkalmatlan biomassza minőségi fehérjékké alakításában. Mindezen szempontok megjelennek a WFO jelen közgyűlése által elfogadott "A gazdálkodók útja a fenntartható élelmiszerrendszerekhez" című szakpolitikai állásfoglalásban.

A WFO tagsági alapon működik, világszinten egyesíti és globális politikai fórumokon képviseli a tagországi gazdálkodói érdekképviseleti szervezeteket is. Emellett olyan szakpolitikai irányvonalakat dolgoz ki, amelyek elősegítik a mezőgazdaság szempontjából kedvező gazdasági környezet kialakulását, valamint a termelők, családjaik és a vidéki közösségek megélhetését és fejlődését. A WFO szerepe különösen felértékelődött az elmúlt időszakban, amikor a koronavírus-járvány kitörése példátlan nyomást gyakorolt a mezőgazdaságra is világszerte.

A NAK több uniós szervezetben is sikerrel képviseli a magyar érdekeket, a WFO-tagsággal az uniósnál tágabb térben is hatékonyabban segítheti a magyar gazdálkodókat. Az általános közgyűléseken túl régiók szerinti ülésekre is rendszeresen sor kerül, így biztosítván egy újabb csatornát az uniós érdekérvényesítéshez is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?