Ezt sokan rosszul csinálják: íme a helyes talajművelés alapszabályai

Ezt sokan rosszul csinálják: íme a helyes talajművelés alapszabályai

agrarszektor.hu
Az mindenki számára egyértelmű és természetes, hogy a talajon zajlik az élet. Abba azonban már kevesebben gondolnak bele, hogy az egészséges talajban sincs ez másképp. A talajban zajló folyamatok ismerete fontos a gazdaságos növénytermesztés érdekében is, de azért is fontos beszélni róluk, hogy a társadalom valamennyi szereplője számára ismertté váljon a termőtalajok fontossága, védelme.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talaj egy olyan komplex élő része a Föld felső rétegének, amely tulajdonságai miatt alkalmassá teszi a növények nevelésére, termesztésére. A talajok hosszú, több évezredes, évmilliós fejlődés eredményeképpen alakultak ki, és sajátos tulajdonságokkal rendelkeznek. A vizsgálatok 200-1000 év közé teszik azt az időszakot, ami szükséges ahhoz, hogy egy 25 cm vastagságú termékeny talajréteg képződjön (FAO, 2009). Mindezek mellett tudni kell azt is, hogy a talajélőlények sorozata, egy teljes "földalatti" táplálékhálózat, a legkülönfélébb élőlények szövetsége szükséges ahhoz, hogy a talaj a legfontosabb funkcióját, a termékenységét betölthesse, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A termőföld ásványi anyagokból, vízből, levegőből, több milliárd mikroorganizmusból (szabad szemmel nem látható élőlények), gombákból, egyéb élőlényekből (gerincesek, rovarok, puhatestűek stb.) és szerves anyagokból áll. A talajban lévő szerves anyagokat alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk a "nem valódi" humuszanyagok és a "valódi" humuszanyagok. A nem valódi humuszanyagok az elpusztult növényi és állati szervezetekből és ezek bomlástermékeiből állnak. A nem valódi humuszanyagok még csak részleges átalakuláson átment, de nem humifikálódott szerves maradványok, illetve vegyületek.

Mindenképpen szükséges a talaj szerves anyag tartalmának fenntartása és megőrzése. Nem véletlenül ösztönzi a gazdálkodókat az AKG a zöldtrágyázás, és a szerves trágya alkalmazására, a forgatás nélküli, vagy forgatás minimalizálására irányuló agrotechnikák minél szélesebb körű alkalmazására. Nincs ez másképpen az ökológiai másodvetések, nitrogénmegkötő növények alkalmazásának ösztönzése terén sem.

A talajba kerülő szerves anyag további sorsa a talajélőlények (edafon) munkájának egyik eredőjeként hosszú-hosszú idő alatt valódi humuszanyagokká alakul. A szerves anyagok a talaj élő szervezetei segítségével, levegő jelenlétében lebomlanak, átalakulnak. A lebomló szerves anyagok fehérjéi szervetlen nitrogéntartalmú vegyületekké (ammónium, nitrit, nitrát, mely a növények számára már felvehető tápanyagforrás) és speciális szerves vegyületekké (humusz) alakulnak. A lebontás több lépcsőben történik, mikrobiológiai folyamatok eredményeként. A lebontó folyamatokban a talajlakó állati szervezeteknek jelentős szerepük van. Elvégzik a szerves maradványok mechanikai aprítását, előkészítve ezzel a további átalakulási folyamatokat. Láthatjuk tehát, a talajban az élőlények fontosságát. (Kutatások szerint egy gramm átlagos termőtalajban több 100 millió baktérium, 16 millió sugárgomba, 100 ezer gomba, 50-100 ezer alga és 10 ezer protozoa (egysejtű állat) található. Számos, a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumot is a talajélőlényekből vontak ki pl. sztreptomicint és neomicint).

A talajélőlények, biokémiai folyamatok eredőjeként kialakuló valódi humuszanyagok bonyolult felépítésű, kolloid tulajdonságú polimerek, stabil, nagy molekulájú, szerves vegyületek. E különleges anyag egyedülálló funkcióit elsősorban kolloid-tulajdonságának köszönheti, vagyis hogy fajlagos felülete óriási (800-1000 m2/g). Ez az óriási felület hatalmas mennyiségű vizet, különböző ionokat, tápanyagot képes megkötni.

Nagy adszorpciós képességüknél fogva a humuszanyagok a talajok vízgazdálkodását is javítják, a humuszban gazdag talaj több vizet tud megkötni és a megkötött vízmennyiséget tovább tárolja, csökken az aszályérzékenység, mely különösen fontos az időnként kiszámíthatatlan időjárási körülmények közepette is. Továbbá a humusz, mint tápanyagforrás elsősorban nitrogén-forrásként jelentős, mivel a talajban lévő nitrogén mintegy 95%-a szerves kötésben van jelen.

A szerves anyagban gazdag talaj szerkezetessége is optimális, jó morzsás, szemcsés, leginkább egy jó kovászos kenyérre emlékeztet. Mindezen folyamatok eredője a talaj termékenysége, mely a gazdálkodó számára az egyik legfontosabb tényező. Az egészséges, jó szerkezetű, szerves anyagban - talajéletben - gazdag talaj biztosítja az egészséges, jó minőségű növényt, mely jobban ellenáll az időjárási stresszhelyzeteknek, kórokozók támadásainak is.

Látható tehát, hogy a talajt élő rendszernek kell tekinteni. De mit lehet tenni e rendszer védelme, segítése érdekében? Ezzel kapcsolatban az alábbi hasznos tanácsok fogalmazhatóak meg:

A megfelelő talajművelés elvégzését kell szem előtt tartani, amely biztosítja és segíti:

  • a talajban meglévő vízkészlet takarékos felhasználását (vagyis a talajok tavasztól őszig megvalósuló, minden munkaművelettel egyidejű lezárását);
  • a lehullott csapadék megőrzését;
  • megfelelő levegőzöttséget;
  • a talaj kapillaritás optimális működését (amely csökkenti a belvizek és az aszály mértékét) és a talaj lazítását
  • a morzsalékos talajszerkezet kialakulását.

A talaj PH megfelelő szinten tartására kell törekedni /5,5-7 PH/

A talaj szerves anyag tartalmának növelését segíteni kell:

  • szerves trágyázással (ahol erre lehetőség van);
  • zöldtrágyázással;
  • a megtermelt szerves anyag területen történő hasznosításával.

Fontos a szármaradványok betakarítást követő mielőbbi talajba forgatása, azok egységesen apró méretűvé történő szecskázása és a bontásukat gyorsító tarlóbontó anyaggal való kezelése után. A hasznos mikroszervezetek aktív tevékenysége révén válik a szár- és gyökérmaradványokból újrahasznosítható gazdasági termés.

A írás alapjául a Phylazonit Kft. nemrég megjelent új kiadványa, A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei szolgált.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?