Eldobod az agyad: talajba ásott bugyikkal trükköznek a szemfüles gazdák

Eldobod az agyad: talajba ásott bugyikkal trükköznek a szemfüles gazdák

agrarszektor.hu
Furcsa szokás van elterjedőben az északi gazdák között: alsóneműket ásnak el a birtokukon. Először a kanadai farmerek kezdték, majd az amerikai, izlandi, brit, francia, norvég és svéd kollégáik rákaptak. A bugyik és gatyák elásása azonban nem arról szól, hogy megadják a végtisztességet az elhasználódott ruhadaraboknak, nem is rosszul értelmezett készletfelhalmozás vagy időkapszula-készítés áll a jelenség hátterében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

John Bjørndal Volden Norvégia középső részén, Oppdalban él és dolgozik. A norvég gazda nemrég azzal került a norvég közösségi média híroldalára, hogy beszámolt a nagy bugyielásás eredményéről: egészen pontosan néhány felismerhetetlen sáros cafatot mutatott fel a fényképezőgépnek, és úgy kommentálta, hogy elégedett az eredménnyel. Az alsóneműkből ugyanis a gumipántok kivételével semmi se maradt, írta meg a Telex.

Volden ugyanis az egyike azoknak a gazdáknak, akik részt vesznek az Underbuksakampen (magyarul alsóneműharc) nevű versenyben. Ezt a kihívást norvég mezőgazdasági felügyelet szervezte, és napokon belül eredményhirdetés lesz. Az indulók idén tavasz végén-nyár elején elástak néhány férfi és női bugyit a saját földjeikre, három hónap múlva pedig kihantolták a jobb sorsra érdemes ruhadarabokat, és a maradványok képével neveztek a versenyre.

A furcsa szokás 2015 körül indult Kanadából, ahol a Kanadai Talajvédelmi Tanács megszervezte az első "soil your undies" versenyt (szó szerint kb. "talajba a bugyiddal", de a "soiled undie" angol szlengben az összerondított alsógatyát is jelenti), aztán a gatyatemetés hamar utat talált az Egyesült Államokba, az ott született médiabeszámolók pedig több európai ország gazdáit és agrárszervezeteit megihlették. A norvégok mellett brit és francia gazdák is hódolnak a bugyiásásnak, de Izlandon és Svédországban is kezd terjedni a szokás.

A zavarbaejtő aktus értelme a talaj minőségének a tesztelése. Amikor az alsóneműből még alsóbb nemű lesz, a talajban található baktériumok, férgek és más élőlények elkezdik pusztítani a szerves anyagokat, mindenekelőtt a pamutot. Éppen ezért kell 100%-os pamut alsóneműket kell elásni. Minél nagyobb az élet a talajban, annál inkább az enyészeté lesz a ruhadarab, ami 2-3 hónap alatt akár teljesen elrohadhat, a műszálas pántok és gumik kivételével. Ha viszont az alsónemű ennyi idő alatt nagyjából egyben marad, az azt jelenti, hogy az adott talajok rossz minőségűek. A kanadai ötletgazdák arra próbálták felhívni a figyelmet az első bugyiásó versennyel, hogy a permetezőszerek és a folyamatos talajművelés hozzájárulhatnak a talajminőség romlásához. A bugyit egyébként nem kell mélyre ásni, elég 15-20 centire, a talajnak ugyanis a legfelső rétege a legaktívabb.

A talajminőséget ugyan lehet pontosabb módszerekkel is vizsgálni, de ezt a tesztet mindenki könnyen megcsinálhatja, és kellőképpen látványos eredményt is ad. Az ember persze óhatatlanul is felteszi a kérdést, hogy miért kell az elásott ruhának épp bugyinak lennie? Hiszen egy darab pamutszövetet vagy lyukas pamutzoknit is kiválóan meg lehetne rohasztani, nemde? A kezdeményezés azonban minden bizonnyal sokkal látványosabb, és több emberhez is jut el, ha a vigyorgó gazdák a szétesés különböző stádiumaiban levő alsóneműkkel pózolhatnak a képeken, a hírportálok és újságok pedig "Eldobod az agyad: talajba ásott bugyikkal trükköznek a szemfüles gazdák", és ehhez hasonló című cikkekkel keríthetnek nagyobb feneket az ügynek.

(Címlapkép forrása: Clackamas Soil & Water Conservation District)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?