Talajba a bugyikkal: a magyar gazdák segítségét kérik a kutatók egy felméréshez

Talajba a bugyikkal: a magyar gazdák segítségét kérik a kutatók egy felméréshez

agrarszektor.hu
Az ELKH ATK Talajtani Intézet szervezésében egy új tudományos projekt indul hazánkban is 2021. tavaszán, amelynek alapja a civil közreműködés. Egy egyszerű módszer segítségével, a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásához csatlakozhatnak a gazdálkodók és földhasználók. A talajélet aktív időszakában elásott pamut alsónemű lebomlása jelzi a talaj biológiai aktivitását. Így közösen képet kaphatnak a talajok állapotáról országos szinten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talajélet és a talaj egészségének felméréséhez kéri a lakosság segítségét az ELKH ATK Talajtani Intézete. Az érdeklődőktől azt kérik, hogy ássanak el a kertükben vagy a földjükön egy pamut alsóneműt, majd bizonyos idő eltelte után ássák azt ki, és a ruhadarab állapotáról készült fotókat küldjék el a megfelelő e-mail címre - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A kezdeményezés 2015 körül indult Kanadából, ahol a Kanadai Talajvédelmi Tanács megszervezte az első "soil your undies" versenyt (szó szerint kb. "talajba a bugyiddal", de a "soiled undie" angol szlengben az összerondított alsógatyát is jelenti), miáltal a 100%-os pamutalsó-temetés hamar utat talált az Egyesült Államokba is. Az az ott született médiabeszámolók pedig több európai ország gazdáit és agrárszervezeteit megihlették. A norvégok mellett brit és francia gazdák is hódolnak az alsók elásásnak, de Izlandon és Svédországban is kezd terjedni a szokás. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kezdeményezés értelme a talaj minőségének a tesztelése. Amikor az alsóneműből még alsóbb nemű lesz, a talajban található baktériumok, férgek és más élőlények elkezdik pusztítani a szerves anyagokat, mindenekelőtt a pamutot. Éppen ezért kell 100%-os pamut alsóneműket elásni. Minél nagyobb az élet a talajban, annál inkább az enyészeté lesz a ruhadarab, ami 2-3 hónap alatt akár teljesen elbomolhat, a műszálas pántok és gumik kivételével. Ha viszont az alsónemű ennyi idő alatt nagyjából egyben marad, az azt jelenti, hogy az adott talajok rossz minőségűek.

Az ásást csak 15-20 centire kell megejteni, a talajnak ugyanis a legfelső rétege a legaktívabb. A talajminőséget ugyan lehet pontosabb módszerekkel is vizsgálni, de ezt a tesztet mindenki könnyen megcsinálhatja, és kellőképpen látványos eredményt is ad. A hazai kezdeményezéshez az alábbi linken lehet csatlakozni 2021.03.28-ig, azaz aki részt akar venni a kísérletben, az ma még jelentkezhet.

(A címlapkép forrása: Clackamas Soil & Water Conservation District)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?