Űrtechnológia a mezőgazdaságban: komoly lépésre szánta el magát a NASA

Űrtechnológia a mezőgazdaságban: komoly lépésre szánta el magát a NASA

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság a mezőgazdaságban is egyaránt fontos, most pedig két nem is akármilyen vállalat fogott össze azért, hogy ezt támogassák: a NASA Harvest és a CropX kezdett közös projektbe. A partnerség egy fontos része, hogy műholdakat vetnének be azért, hogy nagyobb betekintést nyerhessenek a mezőgazdasági munkálatokba, és az így kapott adatok felhasználásával támogassák a mezőgazdasági termelőket, valamint a termelőképességet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NASA Harvest és a CropX célja, hogy az amerikai termelők és iparág szakértői az erőforrások megőrzésével és a terméshozam javításával megkapja a szükséges adatokat és információkat - így javítanák a gazdálkodás fenntarthatóságát - írja a nasa.gov. A partnerség további céljai közé tartozik az is, hogy a műholdas adatok felhasználásával támogassák a mezőgazdasági termelőket és a termelőképességet is úgy, hogy közben megőrzik a természeti erőforrásokat.

A CropX a talajadatokat kísérné figyelemmel, míg a NASA a Földmegfigyelő műholdjait használná, így betekintést nyújtanának a kormányok és a termelők számára is szerte a világon. A talaj egészsége és a tápanyag-gazdálkodás az élelmiszerbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság problémáinak gyökere - éppen ezért, elengedhetetlen az, hogy megértsük, mi is történik pontosan a föld alatt. 

A műholdas képek régóta szerves részét képezik a CorpX algoritmusainak, a NASA Harvest-tel folytatott munkánk pedig értékes agronómiai betekintést nyújt a kritikus adatok összekapcsolásával a föld mélyén és az űrben található kiterjedt műholdhálózat különböző mélységeiben. Várakozással tekintünk a NASA Harvest csapatával való együttműködésre annak érdekében, hogy világszerte javuljon a gazdálkodással kapcsolatos döntéshozatal - mind a fejlett, mind a fejletlen régiókban

 - jegyezte meg a CropX technológiai vezetője, Nadav Liebermann.

Kísérleti program az algoritmusok tesztelésére és finomhangolására

Egy Arizónában működő lucernafarmon fogják elvégezni a teszteléseket, mely során kipróbálni és finomítani szeretnék az algoritmusokat, amik később országosan és globálisan is áttörést jelenthetnek a mezőgazdaságban. A kísérleti program 12 hónapos időtartama alatt a NASA műholdas adatainak és a szintetikus apertúrájú rádiólokátor (SAR) információinak integrálásával könnyebben meghatározhatják a növénytermesztésen alapuló vízfelhasználás, a hozam-előrejelzés, a talajminőség és a földhasználat paramétereit.

Fókuszálás a talajnedvességi mutatókra

A csapat azt reméli, hogy az elkövetkezendő években az elérhető legjobb technológia felhasználásával elérhetőbb lesz a költséghatékonyabb és környezetbarátabb gazdálkodás. A NASA Harvest programigazgatója, dr. Inbal Becker-Reshef szerint a CropX olyan fejlett eszközöket kínál, amik a talaj egészségi állapotának és a vízminőség javításához szükségesek - kötődve a mezőgazdaság ökoszisztémáihoz. 

A műholdas adatokkal párosítva betekintést nyerhetünk a mezőgazdasági termelők munkájába, valamint a lehetőséget nyújtanak a rendelkezésére álló erőforrások hatékonyabb felhasználásának támogatására.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?