Elkezdődött Magyarország új Nemzeti Biodiverzitás Stratégiájának kidolgozása

Elkezdődött Magyarország új Nemzeti Biodiverzitás Stratégiájának kidolgozása

agrarszektor.hu
Az élővilág sokszínűségének megóvására és a biológiai sokféleséget veszélyeztető jelenségekre hívja fel a figyelmet világszerte a Biológiai Sokféleség Világnapja. Magyarország kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik Európai összehasonlításban, hazánk változatos ökológiai adottságai kedvezőek a biológiai sokféleség szempontjából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élővilág sokszínűségének megőrzése mindannyiunk közös feladata és felelőssége. Elkezdődött Magyarország új Nemzeti Biodiverzitás Stratégiájának kidolgozása, amely a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket, és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket határozza meg annak érdekében, hogy Magyarország élővilágának meglévő változatossága hosszú távon is fennmaradjon - derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

A szaktárca elkötelezett a biológiai sokféleség megőrzése mellett. Az aktív védelmi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években több mint 100 ezer hektáron történt élőhely-rekonstrukció, amely komoly mértékben segíti az élővilág sokszínűségének növelését és fenntartását. A célzott természetvédelmi projektek hatására számos szűk elterjedésű veszélyeztetett faj esetében sikerült pozitív eredményt elérni és stabilizálni az állományukat.

A túzok állománya hozzávetőlegesen 10%-al növekedett, a hazai egyedek száma 1600 példányra emelkedett. A parlagi sas védelmét célzó pályázatoknak köszönhetően száz párra nőtt az állomány. Az elmúlt évtizedekben jelentősen, negyven párról 200-250 párra nőtt a magyarság szimbólumaként ismert turul, azaz a kerecsensólyom hazai populációja. A rákosi viperák számára szaporító központot hoztak létre, élőhelyeiket helyreállították és folyamatosan telepítik vissza az egyedeket.

Idén a Biológiai Sokféleség Világnapja alkalmából az Agrárminisztérium arra biztatja a nemzeti parkok mellett a hazai kutatóközpontokat, tudományegyetemeket, állatkerteket, botanikus kerteket, arborétumokat, természettudományi múzeumokat, hogy csatlakozzanak az "Együtt a biológiai sokféleségért!" nemzetközi koalícióhoz, melynek célja, hogy az intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának megőrzéséért. Mindez különösen fontos a Biológiai Sokféleség Egyezmény világkonferenciája előtt, melyet 2021 októberében rendeznek, és ahol a világ országai várhatóan kulcsfontosságú döntéseket hoznak az élővilág megmentése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?