Folytatódik a balatoni foszforpara: durván mérgezi a haltáp a tó vizét

Folytatódik a balatoni foszforpara: durván mérgezi a haltáp a tó vizét

agrarszektor.hu
Az algásodásban kulcsszerepet játszó foszfor forrását keresve jutottak erre a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakemberei. A tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLK) kutatásai alapján a horgászok által felhasznált etetőanyagok mennyiségének csökkentésével, és a magas foszfortartalmú adalékok visszaszorításával a horgászat vizeinkre gyakorolt hatása jelentősen javítható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sőt, könnyen elérhető lenne a nullás foszformérleg, illetve akár a horgászat általi foszforkivonás és a vízminőség javítás is, a foszfornak kulcsszerepe van az algásodásban. Bár a horgászat és halgazdálkodás csak kis mértékben járul hozzá a Balaton tápanyagterheléséhez, a BLK kutatói a horgászok szemléletformálását és a horgászat tápanyagmérlegét javító intézkedések mérlegelését javasolják - írja az Infostart.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatók az alábbiakat javasolják:

  • Tájékoztató kampányokat lehetne szervezni a horgászok számára a környezettudatos etetőanyag-használatról.
  • A haltelepítések fogásokhoz mérten történő rugalmasabban szabályozása.
  • A kifogott idegenhonos halfajok visszahelyezési tilalmának érvényesítése.
  • Szelektív halászat révén foszfor kivonása az ökoszisztéma belső készletéből, ha azt a halállomány túlzott mérete vagy kedvezőtlen szerkezete is indokolja.
  • Megfontolható lehet a naponta felhasználható etetőanyag mennyiségének és minőségének szabályozása.
  • Hatékony eszköz lehet a horgászat foszformérlegének javítására a halliszt és más magas foszfor tartalmú komponensek arányának korlátozása.
  • Célszerű lenne a gyártók számára előírni, hogy a termékeken tüntessék fel a foszfortartalmat, így a horgászok könnyebben választhatnának olyan terméket, ami kevésbé terheli a környezetet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A horgászok által használt etetőanyagok természetes vizeinkre gyakorolt hatásával kapcsolatban fokozott érdeklődés tapasztalható napjainkban. A foszfornak kulcsszerepe van az algásodás mértéknek meghatározásában, így a vizsgálat elsősorban erre az elemre fókuszált. A kutatók összehasonlították a tóból halfogások révén eltávolított foszfor mennyiségét a horgászat érdekében a tóba telepített halakkal és etetőanyagokkal bejuttatott foszfor mennyiségével.

A horgászati/halgazdálkodási tevékenység révén bekerülő évi nettó 4,8 tonna foszfor a Balatont érő teljes külső foszforterhelésnek mintegy 2,9 százalékával, más terhelési becslésekhez mérten 5-6 százalékával egyenértékű - állapították meg az eredményekből. Megállapították azt is, hogy nem lehet besorolni a Balaton legnagyobb tápanyagterhelő forrásai közé a horgászatot, illetve nem lehetett okozója a 2019-es algavirágzásnak. Ugyanakkor, a Balaton jó vízminőségének megőrzése érdekében a kutatók a horgászat tápanyagmérlegét javító intézkedések mérlegelését javasolják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06