Így turbózzák fel a talajt a profik: ez tényleg működhet

Így turbózzák fel a talajt a profik: ez tényleg működhet

agrarszektor.hu
A talajoltó baktérium készítmények számtalan hasznos tulajdonságáról beszélhetünk. A baktériumok segítik a növények vegetatív növekedését, illetve felvehető tápanyagokat biztosítanak (N, P, K, Zn stb.) részükre. Sziderofor, gombagátló anyagok termelésével védelmet nyújtanak pl. a patogén gombák ellen. Szárazság esetén fokozni tudják a növényi aszálytűrést, nyálkaanyagok termelésével javítják a talajszerkezetet, jobbá teszik annak vízháztartását. A növényi hormonháztartás szabályozásával segítik a növényeket a környezeti stresszekkel szemben, mint amilyen az aszály, a fagykár, a vízborítottság stb.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindezen pozitív tulajdonságokat a hazai mezőgazdasági termelők egyre nagyobb része tapasztalja, mivel - az AÖP támogatás hatására is - egyre növekvő számban használnak oltóanyagokat. A tudomány, számtalan ellenőrzött kísérlet, illetve a termelői nagyüzemi eredmények igazolták már a talajoltó baktériumok és más mikrobák (pl. mikorrhiza gombák, algák) hasznos tulajdonságait. Sokszor nem egyszerű feladat a talajoltást vagy a növényi maradványok szakszerű lebontását a technológiába illeszteni, a megfelelő mikrobiológiai készítményt kiválasztani. Ebben segít a gazdáknak a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen szempontok alapján válasszunk talajoltó készítményt?

Az elsődleges feladat, hogy a termelő tisztázza magában az elérendő célt. A talajoltó lehet termésnövelő - tápanyag szolgáltató (ezen belül általános felhasználású vagy növény specifikus), talajszerkezet és vízháztartás javító (ezen termékek termelésnövelő hatása is jelentős), szárbontó - tápanyag feltáró, vagy biokontroll hatású. A piacon levő, a talajoltás kutatásba jelentős energiákat fektető cégek az egyes feladatokat külön-külön termékek fejlesztésével oldják meg. Amennyiben ismert, hogy milyen célra szeretnénk használni a terméket, akkor választani kell a különféle cégek hasonló termékeiből. A döntésnél érdemes előtérbe helyezni a hazai fejlesztésű termékeket, mert a kárpát-medencei törzsek jobban alkalmazkodnak a magyar talajokhoz. A kiválasztásnál szempont lehet, hogy a több törzsből álló termékek általában jobban működnek, mint az egy törzses termékek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor a nagyon sok, akár több száz törzsből álló készítmények esetében lehetetlen a pontos összetételt megállapítani. A korszerű, nagy hatékonyságú talajoltó termékek ára a sok éves tapasztalatok alapján már éven belül sokszorosan megtérülhet a terméstöbblet, vagy az egyéb input anyagok mennyiségének csökkenése által. A leginkább megfelelő termék kiválasztása nem könnyű, de évek során megtanulható a helyes gyakorlat. A magyar talajoltó készítményeket forgalmazó cégek többsége, köszönhetően a fejlett hazai gyógyszeripari kutatásoknak is, világszínvonalú termékeket forgalmaznak. Azok a mezőgazdasági termelők, akik a jövőben baktérium készítményeket használnak, megtapasztalhatják a talajoltók előnyeit, egyúttal a fenntartható fejlődés útját járják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?