Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
A talajban rejtőzködő és ott munkálkodó élő szervezetek milliói által válik talajunk termékennyé, válik képessé a víz és a tápanyagok tárolására. Ezen vékony, ám annál jelentőségteljesebb élő közegnek, a talajnak a feladata, hogy ellássa a Föld lakosságát élelmiszerrel és szűrje vizeit - írja cikkében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A talaj biodiverzitás csökkenését kiváltó tényezők
Mint láthatjuk, a talaj élőlényei nélkül a talaj kialakulni, szerkezetet építeni, széndioxidot megkötni sem képes, ezért vigyáznunk kell ezen élőközösségre. Nélkülük talajaink funkciói csorbulnak, sérülnek, degradálódnak. Mégis számos tevékenység a talaj biodiverzitása ellen hat, melyek hatását csökkenteni szükséges az egészséges élelmiszerellátás érdekében.
Mit tehetünk a talaj biológiai sokféleségének csökkenése ellen?
A biológiai sokféleség csökkenése konkrétan annyit jelent, hogy fajok tűnnek el. Lehet, hogy ez így, ebben a formában még nem hangzik túl végzetesnek, inkább csak egy sajnálatos dolognak, de gyorsan belátható, hogy ez az első dominó feldőlése és katasztrofális következményekhez is vezethet. Nézzük meg, mit jelent egy faj vagy fajok eltűnése!
Kihatással van az egész környezeti ökoszisztémára, mert ha eltűnik egy faj, akkor az nagyobb terhet ró az adott élettér többi tagjára, a tápláléklánc felettük álló szereplőinek más táplálékforrás után kell nézniük, valamint a megüresedett helyre könnyen be tudnak törni az invazív fajok, amelyek sokkal gyorsabban szaporodnak és gyakran természetes ellenségük sincs az érintett területen.
Persze nem minden eset ennyire drasztikus, viszont az általánosan igaz, hogy a csökkenő talajbiodiverzitás rányomja a bélyegét mind a talaj, mind a termelés és ezáltal a termés minőségére is. Már csupán fentiek ismeretében is kijelenthetjük, hogy a biodiverzitás egy természetes alapú megoldás környezetünk védelmére és a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség növelésére.