Nem dőlnek tovább a rekordok: csökkennek a gépeladások

agrarszektor.hu
Visszaesett a mezőgazdasági gépkereskedelem forgalma Magyarországon a tavalyi rekordév után. Az idei első negyedévben ugyanis az értékesítések 20,4 milliárd forintra csökkentek, és ez hat százalékkal alulmúlta az előző év hasonló időszakában elért eredményt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csökkenést mutat a hazai gépkereskedelem forgalma a tavalyi rekordadatokhoz képest. A napigazdasag.hu. szerint 140 mezőgép forgalmazó és gépgyártó eladásjelentése szerint az idei első három hónapban a magyar gépkereskedők 20,4 milliárd forintos forgalmat értek el, amely hat százalékkal kevesebb a tavalyi adatokhoz viszonyítva.

A jelentés szerint az erőgépek és magajáró rakodók értékesítésénél 16, illetve 19 százalékos csökkenést lehet kimutatni. Míg a forgalmazók egy évvel korábban az év hasonló időszakában 575 traktort adtak el, addig idén márciusig csak 486 darabot. A talajművelő ekék, talajmarók és a szántóföldi kultivátorok kivételével a munkagépek értékesítése összességében is csökkent. Ezzel szemben az arató-cséplő gépekből két és félszer több kelt el, mint korábban.

Nőtt az alkatrész-értékesítés forgalma is. Az első három hónapban 24 százalékos emelkedést mutatott, így 8,3 milliárd forintra nőtt a forgalom. A szállítójárművekből és a bálázókból viszont hozzávetőlegesen ugyanannyit adtak el, mint egy évvel korábban.

Ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt, az Európai Unióban idén hét százalékkal is csökkenhet a mezőgazdasági gépek eladása. A visszaesést elsősorban a francia és a német piac szűkülésével indokolják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?