Kistraktorok és ültetvényápoló gépek - ezek voltak a slágerek

agrarszektor.hu
Az idei első negyedév slágerei az ültetvények gépei voltak - derül ki a mezőgazdasági gépértékesítést összefoglaló statisztikai jelentésből. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint kétszer több szőlő- és gyümölcsápoló eszköz talált gazdára, mint tavaly ilyenkor. Így nem meglepő, hogy a kis, kertészeti traktorok iránti érdeklődés is emelkedett. A nagyértékű gépek (nagy teljesítményű traktorok, kombájnok) megvásárlásához hitelre és támogatásra is szüksége lenne a gazdaságoknak - utóbbira nincs pályázati lehetőség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági gép- és alkatrészpiac 2018. I. negyedévben kismértékben meghaladta a 2017. I. negyedévi forgalmat az Agrárgazdasági Kutató Intézethez beérkezett adatok alapján. A gazdálkodók 31,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, miközben az alkatrész-forgalom 9,2 milliárd forint volt. A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés háromnegyedét (74%) 15 cég adta.

Rázógéppel készülnek szüretelni Érden a meggyet és cseresznyét (MTI Fotó: Máthé Zoltán )

A teljes érékesítésen belül a traktorok 42 százalékos részarányt értek el. Bár az erőgépértékesítés összességében 4 százalékkal csökkent 2017 azonos időszakához mérten, a kisteljesítményű gépek kategóriájában (50-100 LE között) ötödével (21%) emelkedett a gazdák vásárlása. Ez 301 traktor eladását jelentette 2018 első negyedévében. A többi teljesítménylépcsőben csökkent a forgalom.

Teljesítménykategóriák megoszlása a traktorvásárlásban

A munkagépek terén jelentősen emelkedett a bálázók, a szálastakarmány-betakarítók, a gyümölcs- és szőlőápolás gépei, valamint a mezőgazdasági célú szállító járművek iránti kereslet. Például az ültetvények gépeiből kétszeresére nőttek az eladások, a bálázók iránti kereslet is számottevő mértékben, 65 százalékkal bővült, szállítójárművekből pedig 42 százalékkal több értékesült, mint egy évvel korábban.

A gabonakombájnok 6 százalékos arányt képviseltek az összes gépértékesítésen belül. Az előző év első három hónapjához képest a gazdák csaknem negyedével kevesebb arató-cséplő gépet vásároltak (-23%): 27 kombájn kelt el az országban. Csökkkent az érdeklődés az önjáró rakodók iránt is: 14 százalékkal esett vissza a kereslet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02