Az adatokban rejlik a jövő: bárki számára elérhető lehet, hogyan teljesít a másik gazda

agrarszektor.hu
A precíziós gazdálkodás és a digitalizáció egyre jobban hódít a magyar mezőgazdaságban is, sok gazdálkodó azonban gondolkodás nélkül veti rá magát az új technológiákra. A legtöbben bele sem gondolnak abba, mekkora problémát jelenthet, ha anélkül kezdik el használni a precíziós eszközöket, hogy előtte rendbe tennék saját gazdaságuk adatait. A megfelelő adatok nélkül ugyanis nem lehet megfelelő precíziós gazdálkodást tervezni - mondta el az agrárszektor.hu-nak Zsoldos Tamás, az AgroVIR új, adat üzletágának vezetője. A szakemberrel arról is beszélgettünk, hogy miért volt szükség egy új részleg elindítására, illetve milyen előnyökkel járhat ez a gazdák számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az adatalapú döntéshozás egyre fontosabb az agráriumban, ezért hozta létre az AgroVIR az önálló, adat üzletágat - tájékoztatott Zsoldos Tamás. A cég tíz évvel ezelőtt alakult, és olyan vállalatirányítási rendszert hozott létre, amely a döntéshozókat segíti egyre jobb döntéstámogató eszközökkel. A vállalat időben felismerte, hogy már olyan mennyiségű adat van a rendszerükben, amellyel érdemes célzottan foglalkozni, ezért hozta létre az új részleget.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az új üzletág 2018-ban jött létre, és még komoly fejlesztések várnak rá a jövőben. Már most is van olyan szolgáltatás, amelyet a cég szoftveréhez illesztettek, ilyen például az a benchmarking felület, amelyen a gazdálkodók össze tudják hasonlítani saját gazdaságukat más gazdákéval, így láthatják hol mekkora a hozam, a költség, illetve a profit. Az adat üzletág segítségével a gazdálkodók komplexebb elemzéseket kaphatnak, és összemérhetik a saját gazdaságuk teljesítményét más gazdaságokéval. A vezető kiemelte, hogy ez nemcsak egy általános összehasonlítás, hanem olyan adatokat biztosít a gazdáknak, amelyekkel tágabb környezetben, és akár régiós szinten is kimutatást kaphatnak. 

"A rendszer fejlesztésekor teljes mértékben figyelembe vesszük a partnerek visszajelzéseit. Érkezett olyan kérés az egyik ügyfelünktől, hogy nem a közvetlen környezetében szeretné látni, hogy hogyan teljesít a több gazdálkodó, hanem akár a 200 kilométerrel odébb lévő homokos talajon gazdálkodót is megnézné. A talajtípustól függően ugyanis hasonló gépeket kell üzemeltetni, egy nem annyira kötött talajon például más teljesítményű gépekre van szükség, és eltérnek a költségek is. A szoftver fejlesztése során ezt a kérést is szem előtt tartjuk" - közölte Zsoldos Tamás. A decemberi partnertalálkozón számos hasonló visszajelzés érkezett, ahol többek közt az alábbi kukorica vetőmag teljesítmény elemzést is láthatták az AgroVIR partnerek konkrét vetőmag fajtákkal:

Forrás: AgroVIR

A cég több szolgáltatótól is vásárol adatokat annak érdekében, hogy jobb elemzéseket tudjon adni a gazdálkodóknak. A közelmúltban olyan időjárással kapcsolatos szolgáltatást vásárolt az AgroVIR, amely segítségével helyspecifikusan tudják tájékoztatni a partnereket az időjárás előrejelzésről, jóval részletesebben, mint az egyes meteorológiai oldalak. Emellett olyan talajmodellt szereztek be, amellyel például a fentebb említett gazdálkodói kérést is ki tudják majd szolgálni - térképen meg tudják jeleníteni a fő talajtípusokat, jellemzőket tájegységenként.

Az iparágban nagy figyelem kíséri a precíziós gazdálkodást, és habár valóban ez a jövő, a technológia csak akkor használható jövedelmezően, ha a gazdálkodó rendbe teszi saját gazdálkodásának adatait - hangsúlyozta az adat üzletág vezetője. A helyspecifikus gazdálkodás mellett a saját gazdálkodás hektárra levetített jövedelmezőség vizsgálatához is tűpontos adatokra van szükség, illetve akár egy gépbeszerzés indításához is kellenek az adatok. Emellett a tervezéshez és az operatív irányításhoz is megfelelő információkra van szükség, így a gazdáknak először üzemi szinten kell rendbe tenniük a meglévő adataikat, enélkül ugyanis nem lehet precíziós gazdálkodást sem tervezni. A vezető kitért arra is, hogy általában az jelenti a legnagyobb problémát, amikor egy gazda el akar kezdeni precíziósan gazdálkodni, de nincs meg az a kezdeti adatmennyiség, ami az alapja lenne a tábla szintnél mélyebb, menedzsment zóna szintű tervezéshez - például a helyspecifikus műtrágya kijuttatáshoz. 

Habár az AgroVIR számára valóban a szántóföldi növénytermesztésben rejlik a célközönség, az állattenyésztést sem tudja a cég figyelmen kívül hagyni. Emiatt most már állatnyilvántartást, illetve korcsoportra, istállóra és egyéb szempontokra levetített költségelemzést is tartalmaz a rendszer. Ezen kívül a gyümölcstermesztők és a szőlész-borász partnerek igényeit is igyekszik folyamatosan kielégíteni a cég.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?