Gépvásárlás és géplízing: december végéig várják a támogatási kérelmeket!

agrarszektor.hu
Több száz millió forinttal támogatja az állam a mezőgépek lízingjét, de vásárláshoz is igényelhető kedvezményes kamatozású hitel. December végéig kell jelezni a támogatási igényt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrártárca újraindítja a mezőgazdasági vállalkozások által új gépek és technológiai berendezések lízingbe vételéhez kapcsolódó támogatási programját. A programra 2019. évben 600 millió forint áll rendelkezésre. A támogatás formája 50%-os mértékű kamattámogatás, amely lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat abban az esetben, ha a lízing futamideje 36 hónap és ha a futamidő végén a mezőgazdasági termelő megszerzi a lízingelt eszköz tulajdonjogát. A lízing kamatmértéke nem haladhatja meg a kamatmegállapítás időpontjában érvényes háromhavi BUBOR+ 2 százalékpontot. Az ügylethez kapcsolódó készfizető kezességvállalás mértéke legfeljebb 80% lehet.

A bankok a gépvásárláshoz is nyújthatnak kedvezményes kamatozású beruházási hitelt. Ekkor a kamattámogatás összege a kamat 50%-a, amennyiben a hitelhez legfeljebb a kamatmegállapítás időpontjában érvényes háromhavi BUBOR + 2  százalékpontnak megfelelő kamat kapcsolódik. A bankok a kamaton felül rendelkezésre tartási jutalékot, késedelmi kamatot és a követelés érvényesítésével kapcsolatos költségeket számolhatnak fel. A kamattámogatásban részesülő hitel összege: alapesetben legalább 2 millió forint,  legfeljebb 400 millió forint. A hitel futamideje a szerződéskötéstől számított legalább 5 év, de legfeljebb 7 év, ezen belül legfeljebb 1 év türelmi idő biztosításával. A futamidő alatti előtörlesztés esetén az addig igénybe vett kamattámogatás nem számít jogosulatlan támogatás igénybe vételének.

A vállalkozások támogatási kérelmeiket 2019. december 31. napjáignyújthatják be a földművelésügyi hatáskörben eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatalhoz.

További részletek a hatályos 114/2008. (IX. 5.) FVM rendeletben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?