Meglepő újítással állt elő a Fendt: ebben a gépben még a kormány sincs a helyén

agrarszektor.hu
Az AGCO Corporation alá tartozó Fendt szakított a kombájngyártás egyik legrégebbi hagyományával, és egy olyan új járművet mutatott be a 2019-es Agritechnica expón, amelyben már nem kapott helyet a kormánykerék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Ideal 10 kombájnok első változatát először a 2017-es Agritechnica expón mutatták be, aztán az idei brazíliai Agrishow kiállításon hozták kereskedelmi forgalomba. Az első Ideal arató-cséplő gépeket pedig idén szeptemberben szállították le a vevőknek.

A mezőgazdaságban zajló innovációs-technológiai forradalom a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia fontos témája. A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

A 790 lóerős teljesítményű Ideal 10T-k pedig a nagyméretű kombájnok között is csúcskategóriásnak számítanak. Valamint ezek az első európai modellek, amelyek már kormánykerék nélkül kerültek forgalomba. A régi, nagyméretű és gyakran kényelmetlen kormány helyett a Fendt egy forradalmi új koncepcióval állt elő, amelyet az IDEALDrive névre kereszteltek el.

Ennek értelmében kormányrúdra sincs szükség, a kombájn vezetője a bal kartámaszon elhelyezett joystick segítségével irányítja a járművet. A bal kéznél található joystick a kormányzásért felel, a jobboldali szabályozza az arató-cséplő gép sebességét. A Fendt szerint ennek a megoldásnak köszönhetően a kezelő előrefelé jobb kilátással fog rendelkezni. A joystick vezérlési válaszideje egyenesen arányos lesz a haladási sebességgel és a kormányzárszöggel.

Az Ideal 10T a MAN által gyártott 16,2 literes, EU Stage V kibocsátási követelményeknek megfelelő motorral lesz felszerelve, amely akár 790 lóerőnyi teljesítmény leadására is képes lesz. A hathengeres motor egy VGT (variable-geometry turbocharger) turbófeltöltővel is rendelkezni fog, amellyel nagyobb fordulatszámok mellett is képes lesz a maximális teljesítmény és nyomaték leadására.

A cikk eredeti nyelven a Farming UK oldalán olvasható. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?