Nagyon pörög a mezőgéppiac: ezeket veszik most a magyar gazdák

Nagyon pörög a mezőgéppiac: ezeket veszik most a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A magyar gazdák minden eddiginél többet költöttek mezőgazdasági gépek beszerzésére, és a géppark megújítására a tavalyi évben, a 2020. évi gépforgalom alakulását azonban a koronavírus-járvány jelentősen befolyásolhatja. Ez a traktorértékesítésen már most meglátszik, hiszen az év első hónapjaiban látványosan megtorpantak az eladások, emellett új mezőgazdasági gépeket és eszközöket is kevesebben vettek 2020 első negyedévében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés a megelőző években tapasztalt dinamikus növekedést követve 2019-ben újabb rekordot ért el, a gép- és alkatrészforgalom meghaladta a 236 milliárd forintot - derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) felméréséből. A növekvő gépkeresletet már egyre inkább szakmai szempontok, a valós igények generálták. A kialakult járványügyi helyzet azonban a 2020. évi gépforgalom alakulását jelentősen befolyásolhatja. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 36,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2020 első negyedévében, amely 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi eladásoktól. Alkatrészekre 13,5 milliárd forintot fordítottak ugyanebben az időszakban, amely összeg 14 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és már azt megelőzően is folyamatosan növekedő tendenciát láthatunk.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép és eszközértékesítések 66 százalékát a vizsgált időszakban 10 cég bonyolította le. A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás 50 százalékát bonyolította 2020. I. negyedévben. Ezzel, a 2019. első negyedéves időszakhoz képest 4 százalékponttal nagyobb részesedésükkel, uralják a piacot. A gazdálkodók továbbra is új erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházás összértékének 58 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 37, a gabonakombájnok 9 százalékos arányt képviseltek.

Traktorokból 2020. január-márciusi időszakban az előző évinél 22 százalékkal kevesebb, 625 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 13,4 milliárd forint értékben, a 2019. I. negyedévi 16,2 milliárddal szemben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte (4. ábra). Ezekből 33 százalékkal csökkent az eladás, 200 traktorra volt vevő. Ezzel szemben az 50 LE alatti traktorokból 48, és a 320 LE feletti nagyteljesítményű traktorokból 3 százalékkal nőtt a kereslet, utóbbinál az értékesített 31 szuper nehéz univerzális erőgép értéke meghaladta a 2 milliárd forintot. 

A gabonakombájn-piac bővült 2020 január-márciusi időszakában, a forgalom 3 százalékkal haladta meg a bázisidőszak eladásait. Idén márciusig 38 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba az egy évvel korábbi 30-cal szemben. Az eladások összes értéke elérte a 2,3 milliárd forintot.

A kombájnokhoz a tavalyihoz képest közel háromszor annyi napraforgó-, és 29 százalékkal több kukoricabetakarító adapter talált vevőre. A bálázó gépekből 17 százalékkal csökkent a kereslet, összesen 99-et értékesítettek, amelyből 93 hengeres bálázó. Ezek mellett 9 százalékkal több, 24 bálacsomagoló gép vehetett részt a szénabetakarításban. Járvaszecskázóból is több talált gazdára.

Az önjáró rakodók értékesítése 3 százalékkal csökkent idén márciusig a bázisidőszakhoz viszonyítva, ami 123 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt volt nagyobb az érdeklődés, az értékesített 92-ből 52 a 7-9 m rakodási magasságú változatokból került ki. A piacra került 27 törzscsuklós homlokrakodó mellett 29 százalékkal több, összesen 143 traktorra szerelhető homlokrakodó is vevőre talált.

A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban (897) a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok, ennek ellenére a 2020. I. negyedévi összértékesítésük 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi eladásoktól. A talajművelő gépeken belül jelentősen, 40-44 százalékkal esett vissza a szárzúzók, rézsűkaszák, talajmarók, tárcsás talajművelők értékesítése, a hengerekből 32, a magágykészítőkből 24 százalékkal csökkent a kereslet. Ugyanakkor a talajlazítókból 51, az ekékből 21, a szántóföldi kultivátorokból 32, a sorközművelő kultivátorokból 17 százalékkal több talált gazdára a vizsgált időszakban, mint egy évvel korábban. Tápanyag-kijuttató gépekből 13, vetőgépekből 17 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint a bázisidőszakban. Vetőgépekből számottevően a szemenkénti vetőgépeket vásárolták, ennek ellenére 9 százalékkal csökkent az értékesítésük a 2019. I. negyedévihez képest. A növényvédő gépek iránti kereslet 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A piacra került 306 növényvédő gépből 216 szántóföldi permetezőgép, 28 önjáró, 42 pedig ültetvénypermetező volt. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 4 százalékkal maradt el a 2019. I. negyedévitől, a rendkezelők piaca 33 százalékkal zsugorodott. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értékesítéstől. A mezőgazdasági célú szállító járművek eladása is megtorpant, 4 százalékkal csökkent a kereslet. Az öntözőgép eladás, mintegy felére esett vissza, 368 millió forint értékben telepítettek lineár, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket. A jövőben ebben a szegmensben növekedésre lehet számítani, hiszen új impulzust adhat a beszerzésekre a meghirdetett öntözésfejlesztési program. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?