Nem csillapodnak a kedélyek: eltorlaszolták az utakat a tüntető gazdák

Nem csillapodnak a kedélyek: eltorlaszolták az utakat a tüntető gazdák

MTI
Tüntető gazdák szerdán lengyelországi közutakat torlaszoltak el az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek korlátlan európai behozatala ellen tiltakozva. A gazdák a nap folyamán országszerte mintegy 250 helyszínen traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel lassították a közúti forgalmat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel mezőgazdaságot tönkreteszi a zöld megállapodás és az Európai Unió által ránk kényszerített bürokratikus eljárások. Ehhez hozzájárulnak az Ukrajnából vámmentesen beáramló gabonafélék és más agrártermékek

- nyilatkozott a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak Tomasz Obszanski, a Szolidaritás szakszervezet agrárügyi tagozatának elnöke. A lengyel mezőgazdaság nem lehet kifizetődő saját feldolgozóipar és megfelelő volumenű kereskedelem nélkül, és alacsonyak a gazdáknak járó üzemanyag-támogatások is - mondta el Obszanski.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tiltakozókkal Czeslaw Siekierski agrárügyi miniszter találkozott a Mazóviai vajdaságban fekvő Plock városa közelében. Elmondta: a kormány azt akarja, hogy az "érzékeny termékek", ezen belül a gabonafélék, a cukor, a baromfi, a tojás, a bogyós gyümölcsök esetében az EU vezessen be jelentős korlátozásokat Ukrajna számára.

Már nemcsak a lengyel piacot, hanem az európait is elárasztják az ukrán termékek. Ez tiltakozásokat váltott ki más európai országokban is

- mutatott rá Siekierski. Hozzátette: az európai gazdák akciója "üzenetet, sőt tiltakozást és követelést jelent" az uniós szervek felé, hogy "vizsgálják felül a piac nyitottságának mértékét". Az uniós zöld átállással összefüggő úgynevezett ökosémák rendszerének "túlzott bürokratizálásáról" szólva Siekerski elmondta: e követelmény teljesítése uniós szintű változásokat igényel, amihez időre van szükség.

Ezt az időt szeretném kérni a gazdáktól

- fűzte hozzá a miniszter.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Ronald Wittek

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?