Már készül minden szamócatermesztő álma: ez a kütyü sok terhet levehet a vállukról

Már készül minden szamócatermesztő álma: ez a kütyü sok terhet levehet a vállukról

Szamócaszámláló drónt fejlesztettek ki a belgák. A Flanders Make nevű feldolgozóipari kutatóintézet olyan repülő drónt hozott létre, ami a mesterséges intelligenciájának köszönhetően a levegőből képes megszámolni a bogyókat. A kutatók szerint ez a fejlesztés nagy segítséget jelenthet a termelőknek, mivel pontosabb becsléseket tesz lehetővé a terméshozamokat illetően.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Flanders Make korábban olyan drónokat fejlesztett ki, amelyek képesek önállóan leltárazást végezni egy raktárban. Emellett olyan algoritmust alkottak meg, amely a kamerák és a szenzorok képes segítségével képes megszámolni egy parcellán a virágokat és a gyümölcsöket, hogy aztán ezekből hozambecsléseket csináljon - írta meg a Future Farming.

Ebben az esetben virágzó szamócákról készített légifelvételeket gyűjtöttünk. Az algoritmusunk ezeket elemezte, majd megszámolta a látható gyümölcsöket és virágokat

- mondta el Rob Heylen, a Flanders Make egyik kutatója.

Mivel a kutatás során a kutatók maguk is felmérték az adott terepet, képesek voltak megállapítani a digitálisan felismert virágok száma és a tényleges virágmennyiség közötti különbséget. Ezáltal ismertté vált az algoritmus hibahatára, és így a kutatók képesek lettek arra is, hogy sebtiben gyűjtött drónos felvételek alapján nagy pontossággal határozzák meg a virágok tényleges számát.

Az applikációt a Flanders Make a Belga Kísérleti Gyümölcstermesztési Központtal együttműködve hozta létre. A központ korábban elindított egy projektet, aminek keretén belül egy három hetes időintervallum alatt manuálisan is megszámolták a szamócavirágokat. A drónnak köszönhetően ez most már sokkal gyorsabban fog menni.

A Flanders Make közleménye szerint ahhoz, hogy az üzleti világ is elfogadja az új drónos applikációkat, az kell, hogy azok mesterséges intelligencián alapuljanak. Ez a technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy a drónok teljesen önállóan végezzenek el bizonyos feladatokat, vagy hogy villámgyorsan elemezzék a begyűjtött képeket.

(A cikkben szereplő képek és videók a Flanders Make tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?