Durva, ami Belgiumban történik: kilátástalan helyzetben vannak ezek a termelők

Durva, ami Belgiumban történik: kilátástalan helyzetben vannak ezek a termelők

agrarszektor.hu
A Coöperatie Hoogstraten igazgatója, Hans Vanderhallen szerint a magas energiaköltségek drámai módon érintik majd az idei téli szamócatermesztést: a megszokott hazai termésnek csak 10-20%-a fog megjelenni a boltok polcain. Vanderhallen szerint a kiskereskedők egyre inkább Dél-Európa felé fordulnak majd, ami veszélyezteti a hazai termelők pozícióit. A téli termesztésű belga szamóca Bálint-nap (Valentin-nap) környékén jelenik meg a boltokban, azonban idén alig lesz hazai áru, ami a foglalkoztatásra is negatív hatással lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Különösen azért, mert nem csak a szamócatermesztők küzdenek a megemelkedett termesztési költségekkel, hanem a flamand régióban üzemelő üvegházak paradicsomtermesztői is hasonló problémával küzdenek: igen valószínűtlen, hogy megkockáztatnák a drága világítást. Kérdéses, hogy novemberben vagy decemberben telepítenek-e egyáltalán olyan állományokat, amelyek március vége felé kezdenének termőre fordulni, mivel a fűtésen nem lehet spórolni - írja a FruitVeB. A belga gazdáknak nagyjából két héten belül döntést kell hozniuk, ami azzal jár, hogy mérlegelniük kell az alkalmazotti létszámot, akiket most ugyan elbocsáthatnak, de áprilistól kezdve igencsak nagy szükségük lenne a jól képzett munkaerőre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Illetve azzal is számolniuk kell, hogy amennyiben Spanyolországból és Marokkóból érkezik majd áru, hogyan fognak újra tárgyalóasztalhoz ülni az eddig szokásos beszerzőikkel. A Boerenbond gazdaszervezet máris figyelmeztetett, hogy a jelenlegi helyzet már a jövő téli paradicsomtermésre is kihatással lesz, mivel a gazdaságok felének az idei év végén lejár a kedvezményes árú gázszerződése. Adataik szerint jelenleg 4200 állandó alkalmazott dolgozik a flamand üvegházakban, és a becslések szerint akár 30%-uknál is fennállhat az átmeneti munkanélküliség veszélye, 10-15%-ukat pedig a jelenlegi helyzet fényében igen valószínű, hogy el fogják bocsátani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?