Igazi világeseményt rendeznek Magyarországon: erre minden gazda felkapja a fejét

Igazi világeseményt rendeznek Magyarországon: erre minden gazda felkapja a fejét

agrarszektor.hu
26 ország 116 előadójának részvételével július 19-22 között rendezik meg Budapesten a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát - jelentette be Dr. Milics Gábor a konferenciát szervező Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (MPGE) elnöke mai budapesti sajtótájékoztatóján. A rendezvényen Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a digitalizáció a mezőgazdaság zöld átállásának kulcsa. Ezért a rendezvény a lehető legjobbkor jött el hazánkba, helybe hozva azt a világszínvonalú tudást, amely hatékonyan növelheti a júliusban nyíló új, 100 milliárd forintos keretű, precíziós átállást szolgáló pályázat sikerét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A környezetvédelmi és klímapolitikai célok megvalósítása érdekében a mezőgazdaságban kiemelt fontosságú a korszerű digitális technológiák gyakorlatban történő sikeres alkalmazása. Az idén Budapesten megtartandó 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia (ECPA) lehetőséget biztosít a magyar termelők, mezőgazdasági vállalatok, szakemberek és az agráregyetemi oktatók és hallgatók számára, hogy a precíziós gazdálkodás nemzetközi aktualitásait és kutatási eredményeit megismerhessék. Egyben lehetővé teszi a téma nemzetközi szereplői számára a hazai egyetemi és kutatóintézeti műhelyek kutatási, fejlesztési és innovációs eredményeinek megismerését.

A konferenciát bemutató sajtótájékoztatón Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kormány kiemelt céljához illeszkedve Európában elsők között fogadták el Magyarországon a Digitális Agrár Stratégiát (DAS). A Digitális Agrár Stratégiában kitűzött célokhoz, különösen mezőgazdaságunk digitális felkészültségének és innovációs aktivitásának növeléséhez hatékonyan járulhat hozzá a Budapesten megtartandó ECPA, amelynek éppen ezért fő támogatója a szaktárca, védnöke pedig Dr. Nagy István agrárminiszter.

A nemzetközi precíziós tudás legjava épp időben érkezik hazánkba, hiszen a Kormány által megemelt forráskeretnek köszönhetően 100 milliárd forintos új pályázatot hirdethetünk a Vidékfejlesztési Programban, a szántóföldi növénytermesztés és a kertészet digitális átállásának és precíziós fejlesztésének támogatására. A pályázat feltételei már megismerhetők és a benyújtására 2021. július 26-tól lesz lehetőségük a gazdálkodóknak

- jelentette be Dr. Juhász Anikó

Bolyki Bence, a konferenciát szervező MPGE alelnöke kiemelte, hogy a júliusi rendezvény egyike lesz a covid-járvány csillapodását követő első nemzetközi konferenciáknak Budapesten, amelyet a helyzethez igazodva hibrid módon, párhuzamosan online és személyes jelenléttel rendeznek meg. A négynapos rendezvényen 26 ország 116 szakértője tart előadást, a mintegy 300 fős közönséget elsősorban a precíziós gazdálkodás és az agrár-digitalizáció hazai és nemzetközi tudományos és gyakorlati szakemberei, diákok, valamint a szakmai partner szervezetek képviselői alkotják majd.

Dr. Milics Gábor, az MPGE elnöke elmondta, hogy a konferencia három tudományos napját az ország egyik legszínvonalasabb egyetemi struktúrájával és nagyméretű kiállítótérrel rendelkező Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus Oktatási Központjában tarják meg, a közbeeső szakmai napra a baracskai KEVE Zrt. területén, valamint az MTA Agrártudományi Központ és a Marton Genetics martonvásári székhelyein kerül sor. Dr. Milics Gábor elmondta, hogy tavaly elmaradt az Egyesült Államokba tervezett Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Konferencia, így idén Európán kívülről is fokozott érdeklődést tapasztaltak a rendezvényük iránt.

A tudományos konferenciákon nem a képletek a fontos információk, hanem hogy azoknak a megoldásoknak és technológiáknak a bemutatása, amelyeket a gyakorlati gazdálkodók pénzre tudnak majd váltani

- mutatott rá Dr. Milics Gábor.

Kauser Jakab precíziós szakmérnök, a konferencia szakmai napjának szervezője a szakmai nap részleteiről adott tájékoztatást. Az üzemszerűen alkalmazott precíziós gazdálkodás gyakorlatát az alábbi állomásokon ismerhetik meg a résztvevők: a talaj helyspecifikus tulajdonságainak bemutatása, a változtatható dózisú vetéstechnológia alkalmazása, a helyspecifikus tápanyagpótlás, illetve a növényvédelem helyspecifikus megvalósításai (bemutatva a legmodernebb szenzorálási és távérzékelési megoldásokat). Emellett a gyakorlati napon szó esik majd az agrárdigitalizáció vállalatirányítási rendszerekbe ágyazásáról és post harvest megoldásokról is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29