Így juthatnak olcsón traktorhoz az élelmes gazdák: itt már működik a módszer

Így juthatnak olcsón traktorhoz az élelmes gazdák: itt már működik a módszer

agrarszektor.hu
Afrikai gazdák milliói számára távoli, közel elérhetetlen álom, hogy saját traktoruk legyen, pedig ezzel felturbózhatnák a termelésüket és többet kereshetnének annál, ami a családjuk ellátására elegendő. Ez azonban a jövőben megváltozhat, hála egy egyszerű, mégis forradalmian új megközelítésnek, ami lehetővé teszi a gazdák számára, hogy amikor szükségük van rá, használhassanak egy traktort.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Afrika lakosságának majdnem kétharmada függ a munkaigényes, önellátó gazdálkodástól. A mezőgazdaság gépesítésének költségei azonban gátat szabtak annak, hogy a vidéki kisgazdaságok hatékonyabbá válhassanak és több élelmiszer előállítására legyenek képesek. Egészen mostanáig. A Hello Tractor elnevezésű, dolgok internetje (Internet of Things - IoT) alapján működő mobilos alkalmazás ugyanis összeköti a traktortulajdonosokat azokkal a gazdálkodókkal, akiknek szüksége lenne a gépekre - írta meg a GreenBiz. A gazdák a munkafolyamatok jellegét és az elvégzéséhez szükséges időt is számításba véve fizetnek a géptulajdonosoknak.

Azon túl, hogy ez óriási segítség a gépekkel nem rendelkező gazdák számára, az alkalmazással a géptulajdonosok is jól járnak, hiszen profitábilisabbá teszi számukra a gépüket, ami így folyamatosan üzemelhet ahelyett, hogy dologtalanul állna. Az applikáció ezen kívül a traktorok mozgását is nyomon követi, monitorozza az üzemanyag-felhasználást, beütemezi a karbantartási munkálatokat és lehetővé teszi a traktortulajdonosok számára, hogy lássák, ki vezeti a gépet.

Három évvel ezelőtt a Hello Tractor egy megállapodást írt alá a John Deere-rel, a gyártó által Nigériába szállított 10 ezer traktorból álló flotta kezeléséről. A megállapodásban kijelentették, hogy a gépekkel 22 millió acre (8,9 millió hektár) földet fognak művelés alá vonni, amivel további 37 millió tonna élelmiszert fognak megtermelni, és létrehoznak 2 millió új munkahelyet.

Az egy főre jutó mezőgazdasági termelés Afrikában nagyjából csak a fele annak az átlagnak, amit a fejlődő világ többi részén megtermelnek az ágazat szereplői. A Hello Tractor szerint épp a gépesítés hiánya a tartja vissza a kontinenst attól, hogy kihasználja a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. A Hello Tractor alapítója és vezérigazgatója, Jehiel Oliver a Reutersnek elmondta, hogy amíg a világon 100 négyzetkilométernyi megművelhető földre átlagosan 200 traktor jut, addig ez a szám Afrikában 8 körül mozog. Csak Nigériának 750 ezer traktorra lenne szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a globális átlagot. Jehiel Oliver beszélt arról is, hogy a kistermelők nem engedhetik meg maguknak, hogy saját traktorral rendelkezzenek, de a géphez való hozzáférés előnyeiből részesülhetnek

Tehát üzleti lehetőséget biztosítunk minden géptulajdonos számára, hogy kapcsolatba lépjen ezekkel a kistermelőkkel, miközben ezek számára is olyan szolgáltatásokat nyújtunk, amelyek növelik a hozamukat, jövedelmüket és természetesen csökkentik a lélekölő robotolást

- jelentette ki Jehiel Oliver a BBC-nek adott interjújában.

A Hello Tractor vezérigazgatója azt is kifejtette, hogy ügyfeleik több mint 80%-a a szegénységi küszöb alatt él, és az applikációnak hála szinte mindegyikük megnövekedett jövedelmet és magasabb hozamot realizálhatott. A kétkezi munkánál egy traktorral átlagosan körülbelül 40-szer gyorsabban lehet elvégezni ugyanazt a feladatot, és a cég szolgáltatásai a fizikai munka költségének körülbelül egyharmadát jelentik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03