Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

agrarszektor.hu
Megjelent egy új mobilalkalmazás, amely a talajerózió megismerésének gyors és egyszerű módját kínálja gazdák és a nyilvánosság számára. A Soil Erosion Scotland nevű, skót fejlesztésű applikáció segít a felhasználóknak megérteni a jelenséget és felismerni a talajeróziók különféle fajtáit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már elérhető Skóciában a Soil Erosion Scotland nevű applikáció, amelynek segítségével a felhasználók nemcsak felismerhetik a talajeróziót és annak különféle fajtáit, de a saját képeik és videóik segítségével segíthetnek is egy megosztott talajerózió-térkép létrehozásában. Az Apple telefonokra írt iOS alkalmazás emellett egy Skócia talajtérképét és egy talajerózió-kockázatot modellező térképet is tartalmaz - írta meg a FarmingUK.

Az alkalmazás egyik megalkotója a James Hutton Intézet talajkutatója, Dr. Allan Lilly. A tudós elmondta, hogy a talajerózió akkor következik be, amikor a talajrészecskék elszakadnak a talaj felszínétől, és akár áramló víz, akár a szél mozgatja őket a földön.

A felméréseink során azt kellett tapasztalnunk, hogy a talajerózió a magasabban és az alacsonyabban fekvő földeket egyaránt sújtja. Lokalizált területeken a gyalogutak eróziója is előfordulhat

- mondta Dr. Allan Lilly.

A kutató kifejtette, hogy a talajerózió leglátványosabb jele a talajvesztés. Bizonyára mindenki látott már a földekről az utakra kimosódott talajt, vagy a folyókba, patakokba került földet is. A talaj, és a benne levő tápanyagok elvesztése pedig nemcsak a növénytermesztés számára jelent problémát, de ezek szennyezhetik a folyókat, illetve feltölthetik a folyóágyakat, károsítva ezzel a halak ívóhelyeit. A tőzeges talajok eróziója vízszennyezést is okozhat, de az üvegházhatást okozó szén-dioxid is a levegőbe juthat miatta - tette hozzá Dr. Allan Lilly.

Az applikáció felhasználói a felvételeik és képeik megosztásával segíthetnek a tudósoknak megérteni és megfigyelni a talajeróziót. A James Hutton Intézet szerint ezeknek az információknak az összegyűjtése a probléma leküzdésének első, talán legfontosabb lépése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?