Új fejezetet nyithatnak a magyar agráriumban a drónok: megtörténtek az első lépések

Új fejezetet nyithatnak a magyar agráriumban a drónok: megtörténtek az első lépések

agrarszektor.hu
Idén indult el a győri Széchenyi István Egyetem világon egyedülálló drónirányító és drónadatelemző szakirányú továbbképzése, amelyhez kapcsolódóan oktató-kutató labort alakított ki az intézmény Digitális Fejlesztési Központja az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával Budapesten. A kedden bemutatott fejlesztés a mezőgazdaságot is szolgálja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Széchenyi István Egyetem a "Programozd a jövőd!" európai uniós projekt keretében hozta létre 2019-ben azt a Digitális Fejlesztési Központot, amelynek célja, hogy a hazai digitalizációval és innovációval összefüggő oktatási, fejlesztési programoknak helyszínt és támogatást biztosítson. Ennek részeként jött létre drón- és képfeldolgozás oktató-kutató labor a győri egyetem Budapesti Innovációs és Képzési Központjában, amelyet sajtótájékoztatón mutattak be kedden. Itt a legújabb technológiákat használva sajátíthatják el az ismereteket az első ízben idén februárban elindított drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzés hallgatói. - írja közleményében a Széchenyi István Egyetem.

Szoros és igen gyümölcsöző az az együttműködés, amit az elmúlt években a győri Széchenyi István Egyetemmel kialakítottunk. Ennek a közös munkának is az a célja, hogy a digitalizáció és az innováció Magyarországon megfelelő szerepet, teret kaphasson az oktatás, a kutatás és fejlesztés területén egyaránt. A labor létrehozása e partnerség egyik eredménye, amelytől azt várjuk, hogy olyan szakembereket képezhetünk, akik a digitális technológiák révén a gazdaság új ágát fogják képviselni munkájuk során. A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az oktatásra és azon belül a digitalizációval kapcsolatos képzésekre, amire jó példa a Széchenyi István Egyetem, ahol jelentős innovációs munka folyik az 5G fejlesztés területén is. A gyors adatátvitel az egyik legfontosabb tényezője a drónokkal kapcsolatos fejlesztéseknek

 - mondta el dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

A drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzéssel kapcsolatban hozzátette: a kurzus egyedisége abból adódik, hogy a hallgatók nemcsak a biztonságos drónüzemeltetést, hanem a drón által nyert adatok elemzését, kiértékelését is megtanulják. A drónfelvételek szoftveres elemzése például a mezőgazdaságban pontos hozamtérképek kialakításában, a művelési területek fertőzöttségének megállapításában, a vízgazdálkodásban a fertőzés helyének, eredőjének és kiterjedtségének azonosításában segíthet.

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja elmondta: valódi, kilenc karral rendelkező universitasként intézményük felismerte, hogy az egyes tudományterületek kiegészíthetik, segíthetik egymást. A drónlabor létrehozásában, illetve a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar által elindított drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzés elindításában például kihasználták az intézmény agrár- és műszaki-informatikai területeken meglévő erősségeit. A kancellár aláhúzta azt is: céljuk, hogy valós ipari problémákra találjanak megoldást, s az egyetemi modellváltás eredményeképpen kutatásaik eredményeit a piacon kívánják hasznosítani, a tudást használható értékké alakítani.

A drónlabor, valamint a drónirányító és -adatelemző képzés egyetemünk oktatási színvonalát növelik. A túljelentkezés is mutatja, hogy valós piaci igényekre reagáltunk, a labornak köszönhetően pedig a legkorszerűbb technológiákat tudjuk megmutatni a hallgatók számára

 - fogalmazott dr. Kovács Zsolt. A képzés első évfolyamának 39 résztvevője hamarosan végez. A következő kurzus 2022. februárban indul, amelyre a Széchenyi István Egyetem felvételi felületén lehet jelentkezni.

A sajtótájékoztatón Drotár István, a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának vezetője arról beszélt, hogy a labor képzési és kutató-fejlesztő műhely, amely egyszerre enyhít az infokommunikációs szektorban jellemző munkaerőhiányon, és ad választ a technológiai kihívásokra. Megjegyezte: ehhez kapcsolódóan agrárdigitalizációs szakmérnök képzés elindítását is tervezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?