Változott a szabályozás: már csak így lehet drónokat forgalmazni Magyarországon

Változott a szabályozás: már csak így lehet drónokat forgalmazni Magyarországon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról tájékoztatta a növényvédelmi gépeket - különös tekintettel a permetező drónokat - gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy tavaly év végén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete. Ez teszi lehetővé a permetező drónok típusminősítését. A minősítési eljárást azonban minden esetben a gyártók és/vagy forgalmazók kötelesek kezdeményezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését. A minősítési eljárást a gyártó és/vagy forgalmazó köteles kezdeményezni, annak érdekében, hogy Magyarországon kizárólag cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő növényvédelmi gépeket vehessenek használatba a termelők - olvasható a Nébih oldalán.

A MATE szakemberei kidolgozták a rendelet hatálya alá tartozó növényvédelmi gépek - beleértve az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónokat is - minden szükséges részletre kiterjedő feltétel- és követelményrendszerét, amely az alábbi linken érhető el. Itt lehet tájékozódni - egyebek mellett - a MATE részére benyújtandó dokumentumokról, a minősítési eljárás menetéről, az esetlegesen szükséges adatpótlás feltételeiről, valamint az eljárások időigényéről és díjszabásáról.

A Nébih arra is felhívta az érintett, permetező drónokat gyártó és/vagy forgalmazó vállalatok figyelmét, hogy a korábban esetlegesen értékesített permetező drónok szintén típusminősítés-kötelesek. A hatóság a már értékesített eszközök esetében 2022. április 30-ig biztosít lehetőséget a típusminősítési eljárás pótlólagos lefolytatására, azzal a kitétellel, hogy a forgalmazónak az eljárás eredményéről minden értékesített permetező drón tulajdonosát értesítenie kell. A hivatal 2022. május 1-jét követően - a jogszabályban foglalt kivételek figyelembevételével - a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást fog indítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?