Merész ötlettel álltak elő a britek: ez sok zöldségtermesztő életét megváltoztathatja

Merész ötlettel álltak elő a britek: ez sok zöldségtermesztő életét megváltoztathatja

agrarszektor.hu
Nagyszabású együttműködésbe kezdtek a brit mezőgazdasági, technológiai és gépipari szakértők az Imaging Development Systems (IDS) ipari kamerafejlesztővel. A cél az, hogy egy új, robotizált megoldást dolgozzanak ki a saláta betakarításának automatizálására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy új robottal automatizálnák a saláta betakarítását a britek. A projektben - amelyet az Innovate UK finanszíroz - a Grimme mezőgazdasági gépgyár, az Agri-EPI Center (Edinburgh), a Harper Adams Egyetem (Newport), valamint a Nyugat-Anglia Egyetem bristoli Machine Vision Központja szakértői vesznek részt (Bristol) és az Egyesült Királyság két legnagyobb salátagyártója, a G's Fresh és a PDM Produce - írta meg a Future Farming. A projekt keretén belül egy már meglevő póréhagyma betakarító gépet úgy alakítottak át, hogy az képesek legyen kiemelni a salátát a talajból, és befogni azt a szorítószalagok közé. A gép saláta külső, vagy "takaró" leveleit mechanikusan eltávolítja, hogy feltárja a szárat. A projekt során gépi látást és mesterséges intelligenciát fognak alkalmazni arra, hogy beazonosítják azt a vágási pontot, amellyel aztán szépen elválaszthatják a saláta fejét a szártól.

A készülő betakarítórobot prototípusa egy GigE Vision kamerát fog tartalmazni a uEye FA családból. Különösen robusztusnak tekinthető, ezért ideálisan megfelel az igényes környezetekhez. Mivel kültéri alkalmazásról van szó, ehhez speciális védelemmel ellátott ház lesz szükséges

- magyarázza Rob Webb, az IDS termékértékesítési szakértője.

A salátaszedő robot prototípusa (Forrás: IDS)

A választás a GV-5280FA-C-HQ modellre esett a Sony kompakt, 2/3"-os IMX264 globális redőny CMOS érzékelőjével. Rob Webb elmondta, hogy az érzékelőre elsősorban annak sokoldalúsága miatt esett a választás. Az AI-feldolgozáshoz nincs szükségünk teljes felbontásra, így az érzékenység binning segítségével növelhető. A nagyobb szenzorformátum azt jelenti, hogy nem lesz szükség nagylátószögű optikákra sem - tette hozzá a szakember. Az alkalmazásban az IDS szerint a CMOS-érzékelő kiváló képminőséggel, fényérzékenységgel és kivételesen nagy dinamikatartománnyal győz, és szinte zajmentes, nagyon kontrasztos, 5 megapixeles képeket biztosít 5:4 formátumban 22 képkocka/mp sebességgel - még ingadozó fényviszonyok mellett is. További előny lesz az IDS szerint, hogy a kamera belső funkciói minimálisra fogják csökkenteni a számítógép szükséges teljesítményét.

A betakarító prototípusát a 2021-es szezon végén Angliában már elkezdték a terepen használni. Ahogy Jan Hartmann, az IDS ügyvezető igazgatója fogalmazott, a vállalatnál meg vannak győződve arról, hogy ez a robot képes lesz automatizálni és növelni a saláta betakarításának hatékonyságát, méghozzá nem csak az idénymunkások hiányának kompenzálásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02