Itt a John Deere nagy dobása: meglepő csavarral turbózták fel a traktoraikat

Itt a John Deere nagy dobása: meglepő csavarral turbózták fel a traktoraikat

agrarszektor.hu
Nagyot újított a John Deere: Az amerikai mezőgazdasági gyártó az 5G sorozatú traktorainál nemcsak szoftvert frissített, de több új modellt is piacra dobott, valamint számos új funkciót vezetett be a szériánál. Ezek közül az újratervezett vezetőfülke, az új sebsségváltó és a különféle választható, hatékonyságnövelő és kényelmi megoldások a legjelentősebbek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A John Deere 5G sorozatú traktorai mostantól nagyobb változatosságot és több kényelmet kínálnak a nagy értékű növénytermesztés során felmerülő feladatokhoz. A gyártó teljes frissítést hajtott végre a sorozat minden 75 lóerő feletti traktoránál, valamint öt új, erősebb modellt is a piacra dobott, amelyeket GV, GN, GF és GL konfiguráció néven lehet majd megvásárolni - írta meg az IVT International. Az 5G széria egyik legfontosabb új funkciója az ötfokozatú Hi-Lo PowrReverserTM Eco-váltó, amely mintegy 40 km/h-s haladást tesz lehetővé csökkentett motorfordulatszámmal, így a traktorok üzemanyag-hatékonyabbak lettek, és a vezetésük is kényelmesebbé vált.

Az egyedi vásárlói igények kielégítése érdekében új modellekkel bővült az 5G sorozat. Ezek közül a legfőbb az új 5115-ös traktorok a GF, GN és GV modellsorozatokhoz, amelyeknek a maximális teljesítménye 120 LE, amit egy 3,6 literes négyhengeres motor tesz lehetővé. Ezen túlmenően a gyártó egyszerűbbé teszi a szőlőültetvények legszűkebb soraiban történő munkavégzést, mivel a GV sorozat két új modellt is kapott: az 5105G traktort 105, illetve az 5115G traktort 120 LE maximális teljesítménnyel.

Az újratervezett fülke most már jobban igazodik a vezető igényeihez. Az új kialakítás továbbfejlesztett ergonómiát, valamint több lábteret kínál, ami növeli a vezetési kényelmet, és még élvezetesebbé teszi a megújult 5G traktorokkal való munkát. A jelentősen csökkentett motorháztető-magasság jobb kilátást biztosít előre, a láthatóságról pedig az opcionálisan elérhető LED világítás gondoskodik. Az új fülke emellett nemcsak kényelmesebbé teszi a munkát, de a vezető egészségét is jobban óvja. A vezetőfülke tetejébe opcionálisan elérhető az integrált IV. kategóriás szűrőrendszer (az EN 15695 szabvány szerint), ami védelmet nyújt a por, valamint az egészségre veszélyes aeroszolok és a gőzök ellen.

A legújabb 5G sorozatú traktorok másik nagy újítása 5 hüvelykes digitális kijelző, amely központilag, a vezető előtt jeleníti meg a járművel kapcsolatos fontos információkat, és lehetővé teszi a különböző traktor- és gépbeállítások kényelmes megváltoztatását is. Az új traktorok nem csak könnyebben kezelhetők, de egyre okosabbak is: opcionálisan felszerelhetők ISOBUS-szal, illetve utólag a JD-Link telematikai modul is installálható rájuk. Ez lehetővé teszi a traktorok ingyenes csatlakoztatását a John Deere Műveleti Központhoz, ami időt és pénzt takarít meg. A műveletek egyszerűbben digitalizálhatók és tervezhetők, mivel a legmodernebb flottakezelő eszközök ingyenesen járnak a traktorhoz.

A meredek lejtőkön és keskeny sorokon végzett munka még hatékonyabb elvégzése érdekében a traktorok olyan funkciókkal is felszerelhetők, mint például a Dynamic Steering és az AutoClutch. Dinamikus kormányzás esetén a kormánykerék ellenállása automatikusan változik a haladási sebességgel. Alacsonyabb sebességnél a kormányzási erőkifejtés jelentősen csökken, különösen szűk kanyarodási manővereknél, míg szállítási sebességgel történő utakon haladva nagyobb kormánynyomaték érhető el, ami javítja a vezető komfortját és a traktor feletti uralmát. Az AutoClutch funkció pedig a lejtőkön való manőverezést könnyíti meg, mivel ennél a tengelykapcsolót a fékpedállal kell bekapcsolni.

Az alacsonyan függő gyümölcsökkel rendelkező ültetvényekhez nyitott fülkés (OOS) vagy alacsony profilú fülkés változat is választható. Míg a GL sorozat új, 105 lóerős traktora nagyobb teljesítmény-sokoldalúságot kínál, a nagyobb vezetőülések nagyobb vezetési kényelmet biztosítanak a gyümölcsösben végzett munkákhoz. A 75 LE alatti traktorok már megkapták a Stage V frissítést, megőrizve az elődmodellek ismert és bevált tulajdonságait.

(Címlapkép forrása: John Deere)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?