Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a litvánok nagy dobása

Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a litvánok nagy dobása

agrarszektor.hu
Metán-elektromos meghajtású traktort mutatott be a litván Agua Group. Az egyebek mellett 39 ezer hektár szántófölddel, 3400 tejelő tehénnel és gombafarmmal rendelkező mezőgazdasági vállalatcsoport közleménye szerint a jármű tesztelése még az idén el fog kezdődni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Auga Group 2021-ben már előrukkolt egy 400 lóerős hibrid traktorral, most pedig bemutatták az első nullszériás metán-elektromos traktorukat. A jármű különlegessége, hogy biometánt vesz fel és alakít át villamos energiává - írta meg a Future Farming. Az úgynevezett Auga M1 traktor belsőégésű motorral működő biometánnal üzemel, és azt villamos energiává alakítja át az elektromos kerékmotorok számára. Emellett a metán-elektromos traktor akkumulátorokkal van felszerelve, amelyek, ha nincs szükség a motor teljes teljesítményére, tárolják a felesleges elektromos energiát. A metán-elektromos traktor a tervek szerint 12 órán át képes működni egyetlen tankolással, és a vállalat becslései szerint szerint éves szinten 100 tonnával kevesebb CO2-t fog kibocsátani, mint a dízel változat.

Egy széria, három modellváltozat

Az első nullszéria három traktorból áll, amelyek mindegyike különböző alkatrészekkel rendelkezik. Az a traktor, amelyik az idei terepi tesztek során a legjobban teljesít, végül sorozatgyártásba kerül. Az első prototípushoz képest a traktorok megjelenését is módosították: az építők szerint ez lesz az alapja a további gyártásnak. Az antracitbarna szín lesz a márka színe, amely a termékeny talajra utal. A traktort Litvániában tervezik és szerelik össze.

Cserélhető gázpatronok

Az Auga Group azt állítja, hogy cserélhető gázpatronok kifejlesztésével megoldást talált a tartály-infrastruktúrára. Ezeket nem a gazdaságban, hanem egy biogázüzemben töltik fel, majd cserélhető patronként szállítják. A vállalat elmondása szerint több mint hárommillió eurót fektettek a traktor kifejlesztésébe. A cél az, hogy az Auga M1-et végül más vállalatoknak és külföldön is értékesítsék. A hibrid traktor üzemeltetési költségeinek hasonlónak kell lenniük, mint a dízel változaté.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?