A németek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

A németek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

agrarszektor.hu
Új elektromos traktorral rukkolt elő egy német start-up. A Tadus nevű vállalkozás az Agritechnica kiállításon mutatja be lítium-ion akkumulátorral és 160 lóerős maximális teljesítménnyel rendelkező új gépét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német Tadus vállalat új elektromos traktort fejlesztett ki. A traktor 130 kWh-s lítium-ion akkumulátorral van felszerelve, névleges teljesítménye 110 lóerő, a csúcsteljesítmény pedig eléri a 160 lóerőt is - olvasható a Future Farming oldalán. Az új traktor súlya 5 tonna, és mivel két villanymotor is hajtja a tengelyeket, így a jármű maximális sebessége eléri a 40 kilométer/órát. A traktor fokozatmentes mellékhajtással (PTO) van felszerelve, és opcionálisan első mellékhajtás is rendelhető hozzá. A Tadus, közleménye szerint, hibrid megoldásokon is dolgozik, például elektromos és üzemanyagcellás technológiákon.

A traktor 400 voltos, háromfázisú csatlakozással vagy gyorstöltő állomáson keresztül tölthető. Az akkumulátor várhatóan elég nagy lesz ahhoz, hogy a gép négy órán át kaszáljon, vagy hat órán át gereblyézzen folyamatosan. A regeneratív fékezés energiát termel, amely visszakerül az akkumulátorba. Az akkumulátornál a gyors cserére is gondoltak, így a jármű egy hosszú munkanapot is teljesen feltöltött akkumulátorral fejezhet be. Amikor nincs használatban, az akkumulátor puffertárolóként is működhet.

Szép, szép, de még nem tudni, mennyibe kerül

A Tadus még nem határozta meg az új elektromos traktora árát, de az várhatóan drágább lesz, mint egy hagyományos dízel traktor. A gyártó szerint a traktor az alacsonyabb üzemeltetési költségek miatt várhatóan gyorsabban megtérül: a várható megtérülési idő két-négy év. Az új elektromos traktor először a hannoveri Agritechnica kiállításon lesz látható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?