Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a New Holland nagy dobása

Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a New Holland nagy dobása

agrarszektor.hu
Igazi innovációt mutatott be a New Holland traktorgyártó a törökországi Konyában megrendezett mezőgazdasági vásáron: egy 100%-ban elektromos traktort. A T3 Electric Power névre keresztelt modellnek a látszólag hétköznapi motorházteteje alatt egy 75 kWh-s akkumulátorcsomag található.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2024. március 5-én a New Holland már a második elektromos traktorát mutatta be egy éven belül. A törökországi Konyában debütált T3 traktor egy kisméretű, kompakt traktor, amelyben egy 75 kWh-s akkumulátorcsomag található, amely 800 voltos nagyfeszültséget biztosít a két villanymotor meghajtásához - írta meg a Future Farming. Az egyik villanymotor a sebességváltót és így a kerekeket hajtja, míg a másik a hidraulikát és a mellékhajtást. A gyártó szerint a kerekek villanymotorjának maximális teljesítménye több mint 100 lóerőnek felel meg.

Már a sebességváltás is robotizált

A New Holland közlése szerint az elektromos T3 traktor még rendelkezik sebességváltóval, de az "robotizált", ami azt jelenti, hogy a traktor elektronikusan kapcsolja a fokozatokat. Az elektromos hajtásnak köszönhetően a maximális nyomaték már 1 km/h sebességtől rendelkezésre áll. Opcionálisan 40 km/h sebességű üzemmód is elérhető.

A New Holland 2019-ben kezdte meg ennek a traktornak a fejlesztését. A New Holland törökországi marketingvezetője szerint a fő kihívást az jelentette, hogy az akkumulátorcsomagot megfelelően elrejtsék. A traktort standard kétkerék-meghajtású traktorként árulják, opcionálisan négykerék-meghajtással.

Hamarosan kapható lesz Európában is

A T3 különlegessége, hogy hivatalosan nem is a New Holland, hanem a török Türk Traktör gyártó mutatta be. Ez persze megtévesztő lehet, mert Türk Traktör a New Holland tulajdonában van, és traktorokat gyárt a New Holland és a Case IH márkák számára. Az új T3 Electric Power 2024 negyedik negyedévében lesz kapható, kezdetben csak Törökországban, esetleg később Európában. Az elektromos T3 traktor ajánlott fogyasztói árát a New Holland/Türk Traktör egyelőre nem közölte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02