Japánban már hódítanak az agrárrobotok, a cél a világpiac

Japánban már hódítanak az agrárrobotok, a cél a világpiac

agrarszektor.hu
Japánban egyre gyakrabban alkalmazzák a smart agriculture, vagyis az intelligens szoftvereken alapuló mezőgazdaság eszközeit, és egyre valószínűbb, hogy a termelők a súlyos munkaerőhiány enyhítése érdekében a mesterséges intelligenciára bízhatják majd a munkaigényesebb feladatokat - írja a Japan Times.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nagyüzemi üvegházi gazdálkodók járnak élen a folyamatban, akik elkezdték használni a mesterséges intelligenciával működő robotokat, és úgy tűnik, hogy ez megváltoztatja a mezőgazdasági termékek termesztésének és betakarításának jövőjét.

Eldönti, melyik az érett

Szeptemberben a Saitama prefektúrában található Hanyu gazdaságban egy négykerekű AI-robot lassan gurult végig a műanyag üvegház zöld levelei között, és csak a legérettebb uborkákat szedte össze.

Eleinte attól féltünk, hogy a robot levágja az uborka szárát, de pontosan mozog

- mondta Takeshi Yoshida, a Takamiya No Aisai nevű farm vezetője. "Sokat várunk a robottól most, hogy a munkaerő ilyen kevés."

A cég a Takamiya egyik leányvállalata, amely üvegházakat és más létesítményeket tart fenn, a robotot pedig az Agrist nevű startup cég fejlesztette ki. A gazdaság az automatizált uborkabetakarítót az Agristtól bérelte, amely 2019-es megalapítása óta betakarító robotokat fejleszt Miyazaki prefektúrában. A Takamiya No Aisai az első farm, amelyik az Agristtól bérel ilyen eszközt. A startup reméli, hogy pozitív tapasztalatok esetén más gazdaságok is átveszik az ilyen típusú rendszereket.

Már bérbe adták Hollandiának is

A Kanagawa prefektúrában, Kamakurában működő Inaho mezőgazdasági vállalkozás egy mesterséges intelligenciával felszerelt robotot adott bérbe egy hollandiai farmnak. Ez az eszköz az alkalmazott mechanizmustól függően automatikusan képes a cseresznyeparadicsomokat fürtökben vagy egyenként leszedni.

Mivel a paradicsom hajlamos a levelek és a szárak körül fürtökbe állni, a szüretelő robotok bonyolult mechanizmust igényelnek, ami költségessé teszi a teljes folyamatot elvégezni képes robotok kifejlesztését. Inaho ezért kifejlesztett egy olyan robotot, amely az érett paradicsom mintegy 40%-át éjszaka szedi le, a többit pedig nappal meghagyja az embereknek a betakarításra.

Az egész világot megcélozzák

Az Inaho az agrár-élelmiszeripari nagyhatalomnak számító Hollandiából indulva reméli, hogy az intelligens mezőgazdasági technológiáját az egész világra exportálni tudja.

"Bár több időre van szükség ahhoz, hogy a robotok minden terményt betakaríthassanak, a jelenleg rendelkezésre álló robotok elegendő támogatást nyújthatnak a munkaerőhiánnyal küzdő gazdaságoknak" - mondta Soya Oyama, az Inaho operatív igazgatója. A vállalat kifejlesztett egy robotot a spárga betakarítására is, és azt tervezi, hogy a 2025-ös pénzügyi évben, amely áprilisban kezdődik, megkezdi a gépek bérbeadását.

Az üvegházi termesztéssel kezdve, ahol a betakarító robotok könnyen mozoghatnak, valószínűleg egyre több példa lesz a szabadföldi termesztésben való bevezetésére

- mondta Takanori Fukao, a Tokiói Egyetem robotika professzora. Hozzátette: "a jövőben a robotok teljes körű kihasználása érdekében valószínűleg a gazdaságokat úgy kell majd előkészíteni, hogy a robotok használatát előre figyelembe veszik a növények elhelyezésénél" - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?