Ezek az agrárium jelenlegi legnagyobb kihívásai

Ezek az agrárium jelenlegi legnagyobb kihívásai

agrarszektor.hu
Bár az idei esztendő nem jelentett olyan kihívást a magyar mezőgazdaság számára, mint a 2022-2023-as évek, azonban a gépbeszerzést támogató pályázatok kifutása jelentős hatással volt a piacra. A hazai gépforgalmazás körülbelül a felére esett vissza. Erről az Agrárszektornak Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki azt is hozzátette, hogy ez a forgalomcsökkenés nemcsak hazánkra jellemző, hiszen a mezőgazdasági gépek értékesítése Európa-szerte több mint 30 százalékkal redukálódott. A szerviz területét ugyanakkor kevésbé érintette a recesszió, elvégre a meglevő gépeknek üzemképesnek kell maradniuk. A szakember szerint ugyanakkor aki felkészült, tudatos, az a gazdasági és az időjárási nehézségek ellenére is jó minőségben tudott és tud termelni. Szabó Levente továbbá kiemelte, hogy az ágazat szereplőinek a klímaváltozás hatásai mellett az EU Közös Agrárpolitikájának előírásaira is kell összpontosítaniuk a siker érdekében.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

2024-ben a hazai agrárgazdaság terén a legfontosabb trend az árkonszolidáció - jelentette ki Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy ez már az inputanyagoknál, növényvédő szereknél, vetőmagoknál is megfigyelhető. Ez kedvező hatással lehet a gazdaságra, hiszen az agráriumot eddig növekvő ráfordítások és költségek, valamint relatíve alacsony terményárak jellemezték, azonban ez a tendencia megfordulni látszik. A szakember hangsúlyozta, hogy nincs olyan nehéz helyzetben az ágazat, mint 2022-ben, majd hozzátette, hogy a nehézségek ellenére, aki tudatosan és jól termelt, az nyereséget realizált. Szabó Levente elmondta, Magyarországon közel a felére esett vissza a gépforgalmazás, de Európában is több mint 30%-os csökkenés figyelhető meg az értékesítésekben. Ennek hazánkban főleg az az oka, hogy a támogatások felfokozták az igényeket, a gépbeszerzéseket célzó támogatások kifutása után pedig mérséklődött a piac. A KITE Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a tavalyi évben nem volt jövedelmező a gazdálkodás, ez pedig szintén negatívan befolyásolta a gazdák gépbeszerzési hajlandóságát.

Most azt várjuk, hogy föllendüljön a piac

- hangsúlyozta Szabó Levente.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint a szerviz, karbantartás esetében is látszanak a mérsékelt ráfordítások. Mint mondta, a gazdák ezen a területen szintén visszafogják a költéseiket, ugyanakkor a gépek megfelelő szervizelése szükséges és nélkülözhetetlen. Csak néhány esetben fordul elő, hogy egy gépre nem, vagy csak korlátozott üzemórát tekintve szerződnek le, de általában az jellemző, hogy mindenki igyekszik a gépeket karbantartani.

A legkevésbé itt érezhető a visszaesés, mivel ez természetes velejárója a gépek üzemeltetésének

- összegezte Szabó Levente.

A szélsőséges időjárási anomáliák veszélyeztetik az élelmiszerbiztonság stabilitását

Szabó Levente szerint a következő időszakot illetően nemcsak reménykedni kell, hanem tennie is kell az ágazat szereplőinek annak érdekében, hogy kedvezőbb irányt vegyen a jövő alakulása. A ráfordítások és költségek tekintetében jelentős megtakarításokat érhettünk el, hiszen mérséklődtek az árak, beleértve az energia és az inputanyagok költségeinek csökkenését is. Ezzel szemben a terményárak tekintetében növekedést lehet tapasztalni. A szakember kiemelte: élelmiszerre mindig szükség van, ugyanakkor az elmúlt időszakban tapasztalt szélsőséges időjárások ismételten rámutattak, hogy az élelmiszer-biztonság szempontjából a stabilitás nélkülözhetetlen. Ezért szükségszerű, hogy az ágazat célja a kockázatok tompítása és a biztos élelmiszer-termelés garantálása legyen.

EZ IS ÉRDEKELHET

Melyek most az ágazat előtt álló legnagyobb kihívások?

A KITE Zrt. vezérigazgatója válaszában megfogalmazta, az agráriumnak jelenleg két nagy kihívással kell szembenéznie. A klímaváltozás és a szélsőséges időjárási viszonyok mellett az Európai Unió Közös Agrárpolitikában megfogalmazott elvárásoknak való megfelelés is okozhat fejtörést az ágazat szereplőinek. Mindezek mellett Szabó Levente úgy ítéli meg, nem szükséges azzal számolni, hogy támogatási oldalon kiesés jelentkezne amiatt, hogy a gazdák nem tudnak megfelelni az elvárásoknak.

Ami pedig az időjárás okozta problémákat illeti, azokat lehet tompítani, például öntözéssel, megfelelő talajműveléssel, illetve olyan vetésszerkezet kialakításával, amiben ellenállóbb növények is szerepelnek. Ezeket pedig meg lehet feleltetni a KAP előírásainak is

- emelte ki Szabó Levente.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 14:58