Óriási lemaradásban van rengeteg magyar gazda: nincs mese, ezt meg kell lépni

Óriási lemaradásban van rengeteg magyar gazda: nincs mese, ezt meg kell lépni

agrarszektor.hu
Ma már nem lehet érzésből színvonalas, versenyképes és fenntartható mezőgazdálkodást folytatni, az agrárium ugyanis komoly csúcstechnológiai és tudásintenzív ágazattá vált - mondta Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a Dunapatajon tartott gazdanapon. A MATE, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. és az Agrárközösség Kft. közös projektjének legfőbb célja is az, hogy 99 településen segítse a legkorszerűbb agrárdigitalizációs eszközök elterjedését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A digitalizáció, a robotika és az űrtechnológia akkor tudja igazán támogatni a mezőgazdasági termelést, ha ott van mögötte az alapvető mezőgazdasági szaktudás, amely együtt megfelelő, gyümölcsöző szimbiózist alkot. Ennek a projektnek is az a legfőbb célja, hogy a környékbeli tapasztalt gazdák számára olyan technológiákat mutasson be, amelyek révén jóval hatékonyabb termelést valósíthatnak meg a hazai energiaellátás egyik központi térségében

- mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba rektor.

Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke kiemelte, hogy ugyan a digitalizáció és a robotika terén az elmúlt évtizedekben óriási ugrás következett be, a mezőgazdaságban sok esetben mégis ugyanazt teszik, mint 30 évvel ezelőtt. A digitális fejlesztéseknek ugyanakkor a mezőgazdaságban és az erőforrások maximális hatékonyságának kihasználásában is helye és komoly szerepe van, melyhez a MATE kiváló, előremutató példákat mutat a térség gazdáinak.

Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere elmondta, hogy az agrárium az elmúlt évtizedekben, és különösen az elmúlt 1-2 évben számos súlyos kihívással szembesült. Ám ezek a nehéz helyzetek egyúttal lehetőséget is teremtettek a modernizálásra és a mezőgazdaság válságállóvá tételére. Mint kiemelte, a projektben alkalmazott legkorszerűbb technikák is kiemelt segítséget jelentenek ahhoz, hogy a mezőgazdaságot egy megfiatalodó, megerősödő, versenyképes és környezettudatos ágazattá formálják a térségben.

Mint azt Süli János országgyűlési képviselő kiemelte, a projekt azért is jelentős, mert a Paks környéki beruházások kapcsán a régióba érkezők élelmezését a tervek szerint a környékbeli gazdálkodók segítségével oldanák meg. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a projekt keretében népszerűsített innovációk használata - írja közleményében a MATE.

Címlapkép forrása: Balázs Gusztáv 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?