Elképesztő, ami a paksi térségben történt: ez komoly átalakulásokat hozhat

Elképesztő, ami a paksi térségben történt: ez komoly átalakulásokat hozhat

agrarszektor.hu
Az egyetemi tudásbázisra és a legkorszerűbb agrárdigitalizációs megoldásokra építve segítette a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség agráriumának fejlesztését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. és az Agrárközösség Kft.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2022. április 1. és 2023. május 31. között megvalósult projekt legfőbb célja az volt, hogy elősegítsék a high-tech mezőgazdasági technológiák elterjesztését, valamint ehhez kapcsolódó szaktanácsadást valósítsanak meg a térségi gazdálkodók számára - írja közleményében a MATE. A szakmai munka keretében több mintaprojekt is megvalósult a térségben, többek között egy szántóföldi növénytermesztéssel és egy kertészettel foglalkozó gazdaságot bevonva. Ez a munka lényegében modellezte azt, ami az elkövetkező időszakban egész Magyarországon megvalósulhat, erősítve a fenntarthatóságot, a versenyképességet, az élelmezésbiztonságot és az önrendelkezést.

Mint arra Gyuricza Csaba rektor a projekt záró sajtótájékoztatóján rámutatott, a mezőgazdaságot érintő környezeti-gazdasági kihívások időszakában különösen nagy segítséget jelentett, hogy a projekt keretében nyolc permetező és felmérő drónt, valamint különféle szenzorokat és adatelemző szoftvereket szereztek be, amelyeket a térség gazdálkodói saját igényeikre szabottan, ingyenesen vehettek igénybe a hatékonyabb termelés érdekében. Ezen eszközök mezőgazdasági felhasználása mind a monitoring, mind az operatív feladatok ellátásában növekvő jelentőséggel bír, hiszen gyors, azonnali felméréseket és kezeléseket tesznek lehetővé a különböző növénykultúrák tekintetében, taposási kár nélkül.

A multispektrális kamerákkal végzett drónos felmérések révén például gyorsan számszerűsíthető a vizsgált tábla növényeinek kondíciója, melynek köszönhetően a gazdák differenciáltan csak oda juttathatnak ki tápanyagot vagy növényvédőszert, ahol arra valóban szükség van. A drónok használatával ugyanakkor feltárhatóak a felszín legkisebb egyenetlenségei is, amelyek sokszor megnehezítik a tábla művelését, megváltoztatják annak vízgazdálkodási tulajdonságait és hatással lehetnek a növényállomány homogenitására is.

Süli János országgyűlési képviselő beszédében azt hangsúlyozta, hogy az ivóvíz és az élelmiszer a következő időszakban stratégiai fontosságú lesz a nemzetgazdaság számára. Az agrárinnovációk és a térségben zajló infrastrukturális fejlesztések azonban kiemelkedő segítséget jelentenek abban, hogy a térség még erősebb szerepet töltsön be a gazdasági vérkeringésben.

Mint arra Grónay Andrea, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője rámutatott, a térségben rendkívül jelentős a mezőgazdasági tevékenység, melynek fókuszában a gyümölcs- és zöldségtermesztés, az állattenyésztés, a vadgazdálkodás és a borászat áll. Amennyiben a megfogalmazott innovatív javaslatok adaptációja révén a térségi életszínvonal, illetve a települések és az agrártermelés versenyképessége valóban növekedésnek indul, úgy a hazai vidék fejlesztésének jógyakorlatává válhat ez a térségi agrárfejlesztési program.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?