Afrikában indít agrárfejlesztési programot Magyarország

Afrikában indít agrárfejlesztési programot Magyarország

agrarszektor.hu
Fontos mérföldkőnek számító mezőgazdasági fejlesztési program indult a Csádi Köztársaságban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakmai vezetésével, az országban megvalósuló humanitárius fejlesztési és diplomáciai misszióhoz kapcsolódva.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közös munka során az egyetem által delegált magyar szaktanácsadó csoport a helyi partnerekkel közreműködve olyan komplex tudást ad át, amely nagyban segíti a helyi nemzetgazdaság fejlődését, valamint a regionális és nemzetközi piaci kereskedelem fellendítését. Az együttműködés elsődleges fókusza az agrárium, azonban közvetve érinti a technológia, az ipar, az energetika, az infrastruktúra, az oktatás és a biztonsági fejlesztés vonatkozásait is - írja közleményében a MATE.

A magyar-csádi stratégiai együttműködés legfontosabb pilléreiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen egyeztetett december 7-i látogatása során Csádban a helyi külügyminiszterrel. Szijjártó Péter az egyeztetésen többek között azt is bejelentette, hogy a Magyar Kormány Csád részére 25 Stipendium Hungaricum ösztöndíjat ajánl fel, azaz a jövőben évi huszonöt csádi hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyar egyetemeken.

Az ünnepélyes találkozón Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora együttműködési megállapodást írt alá a Csádi Agrárminisztériummal, melynek célja, hogy az Agrárminisztérium megerősítse és támogassa a nemzetközi együttműködésben megvalósuló mintagazdaság és tudásközvetítő központ létrehozását, a felajánlott terület használatba vételét, valamint a megvalósításhoz szükséges egyéb engedélyeket. A mintagazdaság fejlesztésének egyik legfontosabb lépéseként együttműködés született a MATE és a Csádi Állattenyésztési Kutatóintézet között is, amely 2024-re vonatkozó közös oktatási-kutatási célokat fogalmaz meg.

Kinntartózkodása idején a MATE rektora azokat a díszokleveleket is átadta, amelyek igazolják, hogy az elmúlt hetekben az együttműködés első lépéseként a Csádi Állattenyésztési Kutatóintézet 28 munkatársa sikerrel teljesítette a MATE munkatársai által tartott továbbképzést, a kérődzők tartásával és tenyésztésével kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekről. E képzés során a MATE oktatói és a csádi résztvevők közösen gondolkodva, a Száhel-övezetben tapasztalható helyi körülményeknek leginkább megfelelő fejlesztéseket készítették elő és közös szakvéleményt fogalmaztak meg a legfontosabb értékekről, erősségekről és a megoldandó problémákról. A helyi állatfajták genetikai sokszínűsége például felbecsülhetetlen nemzeti érték, amely potenciális kiindulási alapot jelent az állattenyésztési ágazat továbbfejlesztésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?